U četvrtak, 18. septembra, u Bileći i Gacku će početi trodnevna tradicionalna manifestacija, 16. Naučni skup istoričara, koji će okupiti na desetine eminentnih istoričara iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, Rusije, Grčke i Austrije. Za razliku od prethodnih godina, Svečana Akademija će se održati u okviru otvaranja 16. Ćorovićevih susreta, u četvrtak u 20:00 sati u Domu kulture u Gacku.

Na temu „Bosna i Hercegovina u Prvom svjetskom ratu“ svoje viđenje daće 31. eminentni istoričar a naučna predavanja održavaće se u Saborištu parohijskog doma u Gacku. Gosti će u vrijeme trajanja naučnog skupa imati prilike da obiću značajna kulturno-istorijska mjesta i da prisustvuju ostalim umjetničkim događajima.

Prestižna Nagrada za životno djelo “Vladimir Ćorović” dodjeljuje se i ove godine, a  prema odluci žirija, dobitnik ovogodišnje nagrade je dopisni član ANRS prof. dr Đuro Tošić sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Nagrada i povelja će biti uručeni na Svečanoj Akademiji.

Ćorovićevi susreti održavaju se u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Gacko i Bileća, pod pokroviteljstvom Opština Gacko i Bileća, Ministarstva prosvjete i kulture, kao i Ministarstva nauke i tehnologije RS.

Izvor: Opština Gacko