Kiša koja satima neprekidno pada u Hercegovini stvara probleme učesnicima u saobraćaju, a građani se žale da ugrožava i pojedine stanove i kuće. Neke ulice su neprohodne, prilazi zgradama otežani, a vodostaji rijeka su u porastu.

Vodostaji Neretve i njenih pritoka su u porastu. Bilten Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona kaže da oni još nisu alarmantni jer jutrošnje vodostaj rijeke Neretve u Mostaru je 487 cm. Posebno je visok vodostaj Trebižata kod Humcu (299 cm) i Bregave u Stocu (94 cm).

Padavine uvijek problema naprave i građanima Mostara, a to je ove prilike posebno izraženo u Dubrovačkoj ulici gdje voda ulazi u parkirane automobile, a građani se boje da će početi prodirati i u stanove. Problemi sa kanalisanjem padavina u Mostaru su posebno izraženi nakon radova na gradskoj kolektorskoj mreži.

Poplavljene su i saobraćajnice oko grada, što se posebno vidi na fotografijama iz industrijske zone Mostara. Infrastruktura koja je uvijek u ovakvim situacijama na ispitu, obično zakaže.

 

Izvor: Srpska Info