Фалсификована роба свих врста на којој стоје етикете познатих свјетских кућа и поред контрола завршава на тржишту БиХ.

У Управи за индиректно опорезивање БиХ посебно истичу да грађани најчешће пријављују робу која се продаје на тржницама широм БиХ и те пријаве, како кажу, морају бити упућене надлежним ентитетским тржним инспекцијама.

Најчешћа врста робе које је до сада одузета због сумње да се ради о фалсификатима су разни текстилни производи познатих свјетских марки, обућа те торбе.

Овлаштени службеници УИО БиХ у осам мјесеци ове године одузели су разну робу у вриједности већој од седам милиона КМ.

„У 2016. години највише је одузето разних текстилних производа, техничке робе и дијелова за аутомобиле, дуванских прерађевина и цигарета, обуће, моторних возила, козметике и парфема, разних кућних потрепштина и робе широке потрошње“, рекао је Ратко Ковачевић, портпарол УИО БиХ.

Према његовим ријечима, дио одузете робе односи се и на робу одузету због сумње да се ради о фалсификату познатих свјетских брендова.

О коначној судбини привремено одузете робе одлучују надлежни судови по основу поднесених захтјева за покретање прекршајног поступка, а одлука суда је у том погледу коначна и обавезујућа за УИО.

Ковачевић истиче да за правоснажно одузету робу надлежни суд обично у пресуди каже шта ће се с предметном робом даље дешавати, хоће ли бити уништена, продата или нешто треће, а све зависи од врсте робе.

Најбољи начин да се потрошачи заштите је да приликом куповине добро отворе очи, а у томе им може помоћи цијена, која је углавном нижа за копије робних марки.

Тако се, на примјер, копије брендираних наочала на бувљацима могу наћи за свега десетак марака, док је, на примјер, копија брендиране торбе око 100 КМ.

„Копије робних марки највише се контролишу и над њима се врши надзор приликом увоза. Контрола треба да одреди да ли је нешто сугорат. Проналазе доста тога и онда се против таквих увозника покреће поступак. Ипак, коју ће марку купити потрошач, ствар је куповне моћи и његовог избора“, рекао је Драгован Петровић из Покрета потрошаче РС.

Он напомиње да до сада није било случајева жалби потрошача по том основу.

 

Извор: Независне новине