На Тјентишту је јуче отворен дводневни Сајам меда, сира и вина на којем се представило више од двадесет излагача са подручја Фоче, Требиња, Невесиња, Гацка и Пљеваља.

Директор Националног парка „Сутјеска“ Дејан Павловић рекао је да је ово први пут да се у јединственом природном амбијенту одржава један овакав сајам.

– Ова манифестација даје шансу да се аутохтони производи Фоче, Херцеговине и црногорских општина промовишу у туристичком смислу – навео је Павловић.

У просторијама Омладинског центра традиционални произвођачи изложили су пчелиње производе, прополис, љековите масти од меда, медовачу, домаћу ракију, ликере, вина, млијечне производе, слатко, специјалитете од смокве, као и народне рукотворине.

tje-saj-2
Иако година није била медоносна, домаћи и пчелари из окружења имали су шта да понуде.

– Донио сам више врста меда – у саћу, са сувим воћем, затим медовачу. Одлично се продају – рекао је пчелар из Билеће Жељко Бајевић.

Сајам је окупио више винара из Херцеговине.

– Црна и и бела вина, розе, али и воћне ракије окосница су наше понуде. Воћне карактеристике, квалитет и укус красе наше производе – рекла је Боса Секуловић из требињске винарије „Секуловић“.

Посјетиоци сајма, уз добро вино, могу да пробају и квалитетан сир, какав је имала да понуди и невесињска Мљекара „Перфето“.

– Ту је сир са паприком, фета са паприком, сир са бибером, дијетални сир, моцарела – рекла је представница Мљекаре Марија Хранић,те додала да је најтраженији производ сир из мјешине.

Покровитељ сајма је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

 

Извор: Срна