Na Tjentištu je juče otvoren dvodnevni Sajam meda, sira i vina na kojem se predstavilo više od dvadeset izlagača sa područja Foče, Trebinja, Nevesinja, Gacka i Pljevalja.

Direktor Nacionalnog parka „Sutjeska“ Dejan Pavlović rekao je da je ovo prvi put da se u jedinstvenom prirodnom ambijentu održava jedan ovakav sajam.

– Ova manifestacija daje šansu da se autohtoni proizvodi Foče, Hercegovine i crnogorskih opština promovišu u turističkom smislu – naveo je Pavlović.

U prostorijama Omladinskog centra tradicionalni proizvođači izložili su pčelinje proizvode, propolis, ljekovite masti od meda, medovaču, domaću rakiju, likere, vina, mliječne proizvode, slatko, specijalitete od smokve, kao i narodne rukotvorine.

tje-saj-2
Iako godina nije bila medonosna, domaći i pčelari iz okruženja imali su šta da ponude.

– Donio sam više vrsta meda – u saću, sa suvim voćem, zatim medovaču. Odlično se prodaju – rekao je pčelar iz Bileće Željko Bajević.

Sajam je okupio više vinara iz Hercegovine.

– Crna i i bela vina, roze, ali i voćne rakije okosnica su naše ponude. Voćne karakteristike, kvalitet i ukus krase naše proizvode – rekla je Bosa Sekulović iz trebinjske vinarije „Sekulović“.

Posjetioci sajma, uz dobro vino, mogu da probaju i kvalitetan sir, kakav je imala da ponudi i nevesinjska Mljekara „Perfeto“.

– Tu je sir sa paprikom, feta sa paprikom, sir sa biberom, dijetalni sir, mocarela – rekla je predstavnica Mljekare Marija Hranić,te dodala da je najtraženiji proizvod sir iz mješine.

Pokrovitelj sajma je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

 

Izvor: Srna