Половином године, парохија чапљинска покренула је иницијативу за оснивање ђачког фонда. Намјера је да се тим новцем финансирају пројекти за младе из српских повратничких породица. Ако у потпуности заживи, из фонда би били стипендирани надарени ученици и студенти.
hppraznici-2-baner-1Идеја је настала послије оснивања фолклорне и хорске секције, при парохији, у које се укључило двадесетак основаца и средњошколаца, српских повратника. Прва уплата, од српског исељеника из Коњица, стигла је из далеког Мелбурна.

-Својом донацијом он је практично отворио тај фонд, а тај новац је намијењен за децу са наше парохије – рекао је Марко Гојачић, парох чапљински.

Нико од родитеља дјеце српских повратника нема стално запослење. Бојан Екмечић, недавно је стекао диплому агронома, у Мостару. Без новца није могао да упише мастер студије. Стипендија би му олакшала школовање. Како каже, имао би неки ослонац, а имао би и за трошкове пута.

Шансу и садржајнији живот очекују и млади, који су одлучили да остану на имањима. Парох чапљински се нада  да ако буде довољно средстава, фонд би се могао проширити и на долину Неретве, чиме би се осигурао извор прихода за многобројне пројекте за омладину.

У чапљинској парохији очекују одговоре на идеју из исељеничких удружења. Прве контакте већ су остварили са Београдом и друштвима из Шведске.

 Извор: РТРС