Peti po redu Šantićev festival djece pjesnika, koji organizuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) „Prosvjeta“ Mostar, održaće se od 1. do 3. februara u Mostaru.

Za ovogodišnji Šantićev festival djece pjesnika, koji SPKD „Prosvjeta“ Mostar organizuje u sklopu obilježavanja godišnjice smrti Alekse Šantića, pristiglo je 1.470 radova djece-pjesnika iz zemlje i regije.

„Pored Srbije koja je dosada prednjačila u pristiglim radovima, ove godine mnogo smo radova dobili iz Makedonije, Hrvatske te iz Grčke“, kazao je generalni sekretar mostarske „Prosvjete“ i direktor Festivala Goran Kosanić na konferenciji za medije.

Stručni žiri odabrao je 22 učenika iz regije te osam mladih pjesnika iz Mostara koji će učestvovati na ovogodišnjem izdanju Festivala.

Kosanić je podsjetio kako je prije pet godina, za prvi Šantićev festival djece pjesnika, pristiglo 260 radova, te kako je u pet godina događaj prerastao u međunarodni festival. Dodao je kako je projekt prepoznala Vlada Republike Srbije te obećala da će i ubuduće davati svoju podršku, ali i kako se nada podršci Grada Mostara i drugih institucija.

Festival će službeno biti otvoren 1. februara u 16 sati u Ćorovića kući, školskim satom o životu i djelu Alekse Šantića. Na rasporedu Festivala 2. februara planirano je polaganje cvijeća na mauzolej Osmana Đikića, zatim na grob Alekse Šantića te posjeta Parku Alekse Šantića gdje će uslijedit recitacija Šantićevih stihova.

Ove godine učenici, učesnici Festivala posjetiće i Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama „Los Rosales“. U 18 sati istog dana u Centru za kulturu Mostar predviđeno je otvaranje izložbe „Aleksa Šantić u zbirci Muzeja Hercegovine“, a nakon toga, na istom mjestu, slijedi finalna veče uz recitacije, uručenje zahvalnica i dodjelu nagrada.

Finalisti 5. Šantićevog festivala djece pjesnika su: Dajana Samardžić, Bileća, RS/BiH; Kemal Kalač, Rožaje, Crna Gora; Elena Majstorović, Beograd, Srbija; Maida Smajlović, Škahovica, BiH; Radivoj Šijak, Novi Sad, Srbija; Amila Kolar, Sarajevo, BiH, Omar Gušmirović, Maribor, Slovenija; Agata Lili Lešić, Rakovec, Hrvatska; Ana Doljanica, Dobrota, Crna Gora; Ajna Breščić, Visoko, BiH; David Milenković, Jagodina, Srbija; Milica Simanić, Bjeljina, RS/BiH, Erika Jovanoska, Prilep, Makedonija, Andrea Vujačić, Podgorica, Crna Gora; Maša Karanović, Zmajevo, Srbija; Sofija Petković, Atina, Grčka; Laura Ljubaj, Vrbovec, Hrvatska; Boris Nočeski, Prilep, Makedonija; Katarina Kovačević, Beli Potok, Srbija; Vojislav Durmanović, Bjeljina, BiH; Ana Košat, Maribor, Slovenija i Jovana Dojčinović, Kotor-Dobrota, Crna Gora.

Iz Mostara učestvuju učenici Hana Čatić i Emina Drljević iz OŠ Mujage Komadine, Marija Zelenika iz OŠ Polog, Sara Čelebić, Hana Dizdarević i Anela Tule iz IV osnovne škole, te Amil Pajević iz OŠ Šejh Jujo i Adin Rahimić iz OŠ Zalik.

Izvor: FENA