Danas se navršavaju 163 godine od rođenja genijalnog srpskog naučnika i jednog od najvećih pronalazača u istoriji čovječanstva Nikole Tesle, koji je najpoznatiji po otkriću naizmjenične struje, a doprinio je i razvoju bežične komunikacije, lasera, radara, robotike.

Ovo, možda, niste znali o proslavljenom naučniku Tesli.

Opsjednut je bio brojem 3, vjerovao u superiornost žena, rođen za vrijeme oluje

Nikola Tesla – Izumitelj 20. vijeka

„Mislim da nema nijednog dubljeg ispunjenja koje može obuzeti ljudsko srce kao osjećaj izumitelja kada vidi da se njegove ideje ostvaruju. Takvi osjećaji navedu čovjeka da zaboravi na hranu, spavanje, prijatelje, ljubav, sve“

Fokus na brojci 3

“Kada bi samo znali veličanstvenost brojeva 3, 6 i 9, tada bi imali ključ svemira.”

Nikola Tesla

“Sve moje ponavljanje, radnje ili operacije morale su biti djeljive s tri, a ako bih pogriješio, počeo bih od početka, čak i ako bi mi za to trebalo nekoliko sati.” (Izvor: Moji pronalasci, autobiografsko djelo Nikole Tesle)

Rođen jedne olujne noći

Tesla je navodno rođen za vrijeme oluje, u noći s 9. na 10. jula, 1856. (umro je 1943.). Okolina je to protumačila kao loš znak i upozorila Teslinu majku da će njeno dijete biti „dijete tame“, na što se majka navodno suprotstavila primalji i odgovorila joj da će njeno dijete biti „dijete svjetlosti“. Pokazalo se da je njegova majka bila u pravu.

Smartphone iz 1901.

Iako nije bila provedena u djelo, Tesla je s poslovnim partnerom J.P Morganom radio na frekvenciji koja će se emitovati na uređaj koji se drži u ruci. Drugim riječima, Tesla je već tada zamislio smartphone i bežični internet.

Tesla je u intervjuu iz 1926. koji je dao Johnu B. Kennedyju izjavio: „Kad uvedemo bežični sastav, cijeli će se svijet pretvoriti u golemi mozak. Bićemo u stanju komuniciramo jedni s drugim nezavisno o udaljenosti. Ne samo to, već ćemo kroz televiziju i telefoniju vidjeti i čuti jedni druge kao da se nalazimo licem u lice. A instrumenti pomoću kojih ćemo to raditi biće nevjerojatno jednostavni u poređenju s današnjim telefonima. Čovjek će moći nositi takav uređaj u džepu“.

Besplatna energija za sve

Saradnja sa J.P. Morganom propala je onog trena kada je moćni bankar shvatio da pola vijeka stari Tesla kani proizvodnju besplatne energije za sve. Umjesto žica, kablova, stupova i prijemnika koje bi Morgan izrađivao, održavao i na njima zarađivao, Tesla je htio bežični transfer jonosferom.

Stoga je i opet ostao bez potpore, bez novca, ali nije odustao od sna da znanje i njegovi plodovi budu javno dobro, a ne luksuz i vlasništvo odabranih.

Uvjeren da će muškarci postati inferiorni ženama

„Ova borba za ravnopravnost spolova završit će novim poretkom u kojem će žena biti superiorna. Tu jednakost, a kasnije i superiornost, neće postići kroz plitku fizičku imitaciju već kroz buđenje intelekta žena“, rekao je.

Prijatelji i poštovaoci…

  • Bio je veliki prijatelj Marka Twaina, čovjeka koji je napisao Toma Sawyera i Huckleberryja Finna. A i Twain je volio Teslu.
  • Teslin poštovatelj bio je je i slavni David Bowie, a dive mu se, primjerice, Nicolas Cage i Christian Bale…
  • Da njega nije bilo, svijet kakav poznajemo ne bi bio moguć. Izumio je mnogo, a na živote svih nas uticao još i više.
  • Na inicijativu Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost 10. jul proglašen je nacionalnim danom Nikole Tesle – Danom nauke, tehnologije i inovacija

 

Izvor: teslacabls.com