Devetnaest godina prošlo je od rođenja internetskog diva koji je promijenio naše živote i svijet uopšteno.

Možda zvuči izlizano, kao još jedna verzija izlizane priče o američkom snu, ali je istina. Na današnji dan prije devetnaest godina, 4. septembra 1998. godine rođen je jedan od najvećih divova modernog vremena – Google.

Iako se s datumima kada je tačno Googleov rođendan ponekad balansira pa je teško zaključiti što je zapravo točno, najbolje se voditi činjenicama. A one će reći kako je Google osnovan upravo tog 4. septembra kada je nadležnim tijelima u američkoj Kaliforniji podnesen zahtjev za registraciju firme Google.

Za sve su zaslužni Larry Page i Sergey Brin, koji su se upoznali na Univerzitetu Stanford, na kojem su zajedno pohađali poslijediplomski studije.

Kako su obojica imali “internet u DNK-u” smatrali su da je mreži svih mreža, koja je tih godina praktički tek započinjala strahovitu ekspanziju, potreban kvalitetan i sveobuhvatan pretraživač.

I kreirali su pretraživač, koja se prvobitno zvala BackRub i to zato što je pretraživač provjeravala takozvane backlinkove i prema njima određivala relevantnost pojedine web-stranice.

Ako vam ovakav koncept zvuči poznato, na osnovu backlinkova Google je godinama rangirao internetske stranice, iako to više nije najvažniji i jedini parametar na osnovu kojega Googleovi algoritmi određuju (ne)uspješnost pojedinog weba.

Uglavnom, nakon početnog testiranja, Page i Brin zaključili su kako je firmi potrebno novo ime i odlučili su se za izvedenicu riječi ‘Googol’ koja zapravo označava broj deset na stotu potenciju.

Tako je rođen Google, naravno u garaži, kao uostalom i sve najmoćnije tehnološke kompanije toga doba. Ili barem tako kaže legenda…

Šta je danas Google, nepotrebno je napominjati, a u dobroj mjeri nemoguće i objasniti. Više nije riječ samo o pretraživaču, nego o megadivu modernog doba koji je odredio način funkcionisanja kompletnog tehnološkog svijeta, na nivou zajednice i pojedinca.

Google znaju svi, Google koriste svi, definitivno je riječ o jednom od brendova čiji je uticaj na čovječanstvo nemoguće precizno odrediti i na objektivan ga način verifikovati.

Google je danas dio krovne kompanije Alphabet, ali i dalje je za gotovo sve korisnike interneta prva asocijacija na internet kao takav.

Izvor: Nezavisne novine