Na današnji dan prije deset godina upokojio se omiljeni srpski patrijarh Pavle. Dan uočio godišnjice, u manastiru Rakovica, na grobu neprežaljenog patrijarha, vjernici su  došli da mu odaju počast, a vjeruju da se na njegovom grobu događaju čuda.

Patrijarh Pavle je cijeli život imao veliko poštovanje prema hrani, o čemu postoje mnoga svjedočanstva, a najpoznatije je ono kada je šokirao Kofija Anana tokom njegove posjete Srbiji. On je tada ispričao priču o mrvicama hljeba i šta one znače za svakog čovjeka koji nema šta da jede, a niko nije ostao ravnodušan.

Za mnoge pravoslavne vernike Patrijarh Pavle važi za sveca, iako tu „titulu“ nikada zvanično nije dobio. Za mnoge je važio za sveca još za života, a postoji mbezbroj priča koje potvrđuju njegov status jedne od najsvetijih, najpozitivnijih i duhovno i moralno najčistijih osoba u istoriji Srbije. Jedna od priča ide baš ovako:

Na prijemu kod Svetozara Marovića, tadašnjeg predsednika Srbije i Crne Gore, između ostalih, gosti su bili patrijarh Pavle i Kofi Anan. Tokom večere, u vreme posta, za patrijarha su bili servirani riba, hleb i povrće. Kad je sve završio imao je salvetu ispred sebe na kojoj je bilo oko dvadesetak mrvica. On je tiho, ne obraćajući pažnju na ono što se dešava oko njega, svaku mrvu pokupio i pojeo.

Kad je završio, upitali su ga šta to radi, a on je odgovorio da svaki put tako jede i ispričao šta je mrva hleba za svakog čoveka i šta znače u odnosu na poštovanje čoveka, života, onih koji nemaju…

 Ne znate vi deco moja šta znači glad i koliko je dece širom sveta gladno, a mi bacamo hleb pored stola i u kontejnere. Nekima one predstavljaju život i nadu, a mi ih se tako lako odričemo. Setite se svaki put gladne dece širom Afrike i sveta kada vidite mrvice pored stola – rekao je tada patrijarh Pavle, a gosti su bili u šoku i zamišljeni zbog ovih reči, priča naš sagovornik.

Da je njegov odnos prema hlebu i mrvicama zaista bio takav potvrdili su i manastiru Gračanica u kome je patrijarh boravio. On bi svaki put grdio monahinje zbog prosipanja hleba pored stola.

Arhimandrit Jovan Radosavljević u knjizi „S patrijarhom Pavlom kroz život“ objasnio je otkud toliko poštovanje pokojnog patrijarha Pavla prema hrani i od koga je to naučio.

Foto: Profimedia/AFP/Danita Delimont

Naime, on je od oca Jakova Arsovića naučio kako se prema hrani treba ophoditi sa poštovanjem i da ne treba ništa ostavljati pored tanjira, a da prosuto treba pokupiti.

 Jednom prilikom grickao sam koru hleba, a ono što je zagorelo ostavio sam na kraj tanjira. Pavle me je upitao zašto sam to uradio, a kad sam mu rekao da neću da jedem jer je zagorelo, uzeo mi je to zagorelo parče hleba i pojeo. Tako me je zastideo bez ijedne reči,  da više nikada nisam ostavio mrvicu hleba van tanjira ili neko zagorelo parče – piše arhimandrit Jovan u svojoj knjizi.

 

Izvor: Telegraf.rs