Stalno aktuelna tema u Trebinju – muzika u ugostiteljskim objektima. Dok je većina ugostitelja nezadovoljna dužinom radnog vremena u ljetnim mjesecima i potrebom da muzički sadržaji u lokalima utihnu već u ponoć radnim danima, drugi su pak nezadovoljni bukom koju prave ugostitelji glasnom muzikom.

Kako piše Blic, ovog ljeta u Trebinju muzika trešti na sve strane, a vikendom muzika u centru grada ne prestaje do ranih jutarnjih časova, pošto se organizuju žurke i koncerti na otvorenom.

U Policijskoj upravi Trebinje navode da su od početka ljeta izdali deset prekršajnih naloga zbog uznemiravanja građana bukom, od čega je polovina kazni za trebinjske ugostitelje. U julu su kažnjena četiri trebinjska ugostitelja i po dva u Bileći i Gacku. U ovom mjesecu kaznu je dobio vlasnik jednog objekta u Trebinju i jednog u Bileći.

U Policijskoj upravi podsjećaju da je polovinom jula održan sastanak predstavnika policije i gradske inspekcije sa vlasnicima ugostiteljskih objekta u užem gradskom jezgru, na kome je dogovoreno radno vrijeme i dozvoljena buka, čega se ugostitelji po navodima nadležnih ne pridržavaju.

Najavljuju da će policija i u narednom periodu kažnjavati sve koji se ne budu pridržavali zakonskih propisa u radnom vremenu i puštanju glasne muzike u noćnim satima.

Načelnik trebinjskog Odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije Bojan Čvoro kaže za Blic da je bučna muzika vezana za Zakon o javnom redu i miru i isključivo je u nadležnosti policije.

Gradska uprava propisala je radno vrijeme ugostiteljskih objekta u ljetnjim mesecima. Ugostiteljski objekti mogu raditi do ponoći, odnosno do tri sata ujutro, zavisno o kakvom objektima je riječ, a svi imaju još do pola sata tolerancije – objašnjava Čvoro.

On kaže da ovog ljeta nije bilo pritužbi na radno vreme kafana.

Propisi vezani za buku su još iz 1989. godine i od tada se nisu menjali. Po tim propisima javni red i mir bi bio stalno narušavan. Da bi se izmjerio nivo buke, ekološki inspektor treba da angažuje firmu koja je registrovana da mjeri jačinu buke. Zbog zastarjelih propisa na to ne pristaje nijedna firma u Trebinju – navodi Čvoro.

U trebinjskim hotelima kažu da se gosti žale na muziku iz klubova i kafića u noćnim satima.

Naročito smeta starijim gostima, koji su u Trebinje došli da se odmore. Gosti koji su u prolazu skraćuju boravak, pa umesto nekoliko noći u Trebinju prespavaju noć ili dve i odlaze – rekli su „EuroBlicu“ u jednom poznatom hotelu, najvećem ugostiteljskom objektu u centru grada.

Sa druge strane vlasnici ugostiteljskih objekata smatraju da prerano „gašenje“ muzike, posebno tokom vikenda i posebno organizovanih događaja i koncerata, narušava pozitivan turistički imidž Trebinja.

– Značajan broj posjetilaca Trebinja tokom ljetne sezone želi i da se zabavi. Teško uspjevamo objasniti gostima iz regiona da već u ponoć moramo ugasiti muziku. Imamo i brojne dodatne namete tokom ljeta, tako da ovim restriktivnim modelom dužine radnog vremena, teško možemo poslovati pozitivno – rekao je za Hercegovina Promo jedan lokalni ugostitelj.

Interesantan je primjer najvećeg grada Srpske, Banjaluke, u kome postoji gradska uredba kojom ugostitelji mogu zahtjevati produženo radno vrijeme – i za tu pogodnost gradskoj upravi platiti određeni novčani iznos.

– Smatram da bi to bilo najpoštenije. I gradska uprava bi dodatno profitirala i mi bismo mogli da ostvarimo adekvatan prihod, a i turiste željne zabave učinili bi zadovoljnim- zaključio je lokalni ugostitelj.

Očigledna je zakonska nejasnoća koja precizno ne definiše ko je odgovoran za dužinu radnog vremena, lokalna administracija ili Ministarstvo unutrašnjih poslova.

 

Na problem glasne muzike u Trebinju prošlog ljeta ukazao je i vladika Grigorije, koji je tada rekao da je “nekoliko kafandžija pretvorilo Trebinje u šabački vašar“. On je istakao da se mora znati neki red ukoliko Trebinje želi da bude grad kulture.

Niko ti ne brani da slušaš neku muziku, ali nemoj mene da tjeraš na to umoran sam i imam sutra posla – poručio je prošlog ljeta episkop Zahumsko hercegovački i primorski, prenosi Blic.

Kazna za preglasnu muziku je 400 KM, a ukoliko se muzika u kafiću ne ugasi nakon opomene policije vlasnik plaća dodatnih 500 KM za ometanje državnih organa u obavljanju javnih funkcija.

 

Hercegovina Promo / Blic , avgust 2017.