U Dučićevoj sali u Muzeju Hercegovine Trebinje večeras sa početkom u 20.00 časova biće održana promocija istorijskog romana “Čovek koji je pleo smrt“ autora Nebojše Rudana.

Roman je izdala Кnjiževna zajednica “Jovan Dučić“ Trebinje.

Na promociji će, pored autora, govoriti i recenzenti knjige g. Petar V. Arbutina, književni kritičar i književnik iz Beograda i prof. dr Radoslav Milošević iz Trebinja.

Odlomak iz recenzije g. Petra V. Arbutine: “Nebojša Rudan je napisao roman o Hercegovini i hercegovačkim karakterima, o onima koje treba pamtiti i o onima koje ne smemo zaboraviti, o bezimenim žrtvama i poznatim egzekutorima. Drugi svetski rat u Hercegovini, podele po ideološkim linijama i tragična zakrvljenost, samo je scenografija u kojoj se „zakoni vrste najbolje vide“, kako je govorio H.L. Borhes. Zato je Rudanu bilo mnogo važnije da dubinski sagleda tamna mesta karaktera svojih junaka, da osvetli zaboravljene epizode u kojima su istinski ljudi gradili etičke imperative, svedočeći svoju ljudskost, a zločinci upražnjavali ličnu ideološku demonologiju.“

 

 

HP, jun 2019.