U Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju večeras  u 19.00 časova održaće se predstavljanje knjige „Nemanjići: vladari i vreme srpskog srednjeg veka“, autora Duška Lopandića.

Кnjiga je izdanje Izdavačke kuće „Dereta“ i predstavlja pripovijest o usponu i kraju srednjovjekovne Srbije. Počinje od predaka Nemanjića, preko same „svetorodne dinastije”, pa sve do njenih sljedbenika i potomaka, bogato ilustrovana, sa precizno izrađenim rodoslovnim tablicama. Promociju knjige pratiće prezentacija na projektoru.

Duško Lopandić diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Postdiplomske studije (Evropsko pravo i međunarodno pravo) – magistrat je završio na Univerzitetu Pariz I (Sorbona), gdje je i doktorirao (1984). Posjeduje diplome postdiplomskih studija za međunarodno pravo (master) sa Univerziteta u Briselu (VUB) kao i diplomu osnovnih studija (sociologija) sa Univerziteta Pariz V. Od 1986. godine zaposlen u Sekretarijatu inostranih poslova SFRJ.

Radio je u Misiji SFRJ/SRJ pri EZ u Briselu (ataše, dipl. sekretar), u Ministarstvu spoljne trgovine SRJ, direktor direkcije za EU u Ministarstvu inostranih poslova SRJ, bio je pomoćnik ministra za spoljnu trgovinu u Vladi RS, ambasador Republike Srbije u Portugalu, ambasador Srbije za Zelenortska Ostrva na nerezidencijalnoj osnovi, pomoćnik ministra spoljnih poslova za EU. Zaposlen je u Ministarstvu spoljnih poslova RS.

Do sada, Duško Lopandić je objavio dva naslova sa temama iz srpskog srednjeg vijeka: „Letopis velikih župana: istorijska hronika Srbije u veku Stefana Nemanje“ (2013) i „Bitke za Balkan: priče i povesti o borbama i bitkama pre i nakon Кosova“ (2013). U međuvremenu je postao jedan od koautora udžbenika za istoriju za peti i šesti razred osnovne škole. Takođe je autor i udžbenika za prvi razred gimnazije društveno-jezičkog smjera, opšteg tipa i prirodno-matematičkog smjera i drugi razred gimnazije prirodno-matematičkog smjera.

 

 

 

HP, oktobar 2019.