У склопу обиљежавања манифестације Дучићев дан, у Музеју Херцеговине Требиње сутра, 6. априла, са почетком у 19:30 часова биће свечано отворена изложба „Српске иконе XVI-XVIII вијека из цркава и манастира са простора БиХ“.

Изложба је уприличена у организацији Секретаријата за вјере Републике Српске, Академије наука и умјетности Републике Српске и Музеја Херцеговине Требиње, саопштено је на фејсбук страници ове установе.

Аутори изложбе су: проф.Љиљана Шево, историчар умјетности, Драган Давидовић, историчар и академик Миливоје Унковић, сликар.
Изложба је настала захваљујући разумијевању и благослову епископа Српске православне цркве његовог преосвештенства Јефрема, Хризостома, Атанасија и Григорија, институцијама и установама Републике Српске, као и групи ентузијаста, и презентоваће се широј јавности у Бања Луци, Требињу и Бијељини.
Изложба и каталог који је прати презентација су највиших домета српске-православне умјетности из времена у којем српски национални корпус и његова црква нису имали своју државу.


Утолико је значајнија улога и опредјељење српског народа, његовог монаштва и свештенства да подрже и очувају своју духовну и културну стварност која нас, без сумње, увјерава да се главни токови свеукупне српске иконописне умјетности виде на експонатима који су овдје изложени.
Српски иконопис је само један мањи дио културне оставштине Срба са овог подручја. Та баштина су и иконе грчких, критских, руских, приморских и венецијанских мајстора, умјетничка дјела рађена у металу, дрвету, текстилу, а ту је и незаобилазни фонд старих и ријетких рукописних и штампаних књига.
Било би од непроцјењиве важности да се јавност и стручњаци упознају и са тим дијеловима културног наслијеђа, али и да се њиховој заштити посвети бар један мали дио оне пажње коју су наши преци уложили у њихово стицање и чување.


Изложба се може погледати до 15. маја 2017. године, у Галерији Музеја Херцеговине, радним данима од 8.00 до 20.00 часова и суботом и недељом од 10 до 20 часова.

 

ХП, април 2017.