Odličan nastup fudbalske reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za SP 2018 verovatno neće biti dovoljan da Orlove pomeri u viši rang debitantske UEFA Lige nacija.

Novo takmičenje startuje sledećeg septembra, a evropske nacije biće podeljene u četiri ranga po plasmanu na listi sastavljenoj na osnovu rezultata iz tri uzastopna ciklusa (od jeseni 2012. do jeseni 2017. godine).

Iznad ekipe Slavoljuba Muslina su tri tima koja joj gledaju u leđa u kvalifikacijama za Rusiju – Vels je prvoligaš, a Irska i Austrija će u drugu ligu.

Srbija je trenutno četvrta po rangu u trećem rangu, a iako najslabije plasirani „drugoligaš“ Mađarska lošim rezultatima dovodi u pitanje svoj nastup, veoma dobro igraju i tri tima koja su iznad Srbije u trećem rangu – Slovenija, Albanija i Crna Gora.

Među 12 najboljih timova Evrope prilično izvesno je Hrvatska, Bosna i Hercegovina predstavlja region u Ligi B (takođe 12 timova), dok Makedonija pripada grupi D.

Najbolji evropski timovi su, logično, svetski prvak Nemačka i evropski šampion Portugal. Iza njih su Belgija, Španija, Švajcarska, Francuska, Engleska, Italija, Poljska, Hrvatska, Island i Vels.

U Ligi B su Rusija, Severna Irska, Slovačka, Švedska, Holandija, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Austrija, Turska, Republika Irska, Danska, Mađarska.

Ligu C u ovom trenutku čine Slovenija, Albanija, Crna Gora, Srbija, Škotska, Češka, Rumunija, Grčka, Bugarska, Izrael, Norveška, Kipar, Finska, Estonija, Azerbejdžan.

Ostale evropske nacije čine ligu D.

Za početnu sezonu Lige nacija gledaće se koeficijent na dan 11. oktobra 2017, posle desetog kola kvalifikacija, ali pre baraža, da neki od timova ne bi imali prednost.

Svaka liga sastojaće se od po četiri grupe, s tim što će u ligama A i B svaka od grupa imati po tri, u ligi D svaka po 4 tima, dok će u grupi C jedna grupa imati 3, a ostale po 4 tima.

Kada takmičenje krene, igraće se po standardnom sistemu promocije i ispadanja, po 4 tima menjaće rang u oba smera za svako izdanje (pobednik svake grupe ide u viši, poslednji u grupi u niži rang). Pobednici sve 4 grupe u Ligi A idu na završni turnir u junu 2019.

Liga nacija skratiće kvalifikacije za Euro 2020, a u isto vreme biće i dodatni put za plasman tamo. Same kvalifikacije obuhvatiće samo 40 od 55 nacija, po četiri ekipe igraće u deset grupa i dve najbolje idu na turnir, a ceo proces biće obavljen tokom jeseni 2019.

Preostala četiri mesta popuniće se kroz plej of, i to tako što će svaka liga imati odvojeni plej of, u kojem će od 4 ekipe jedna dobiti mesto na EP. To će omogućiti da se na završnom turniru nađe garantovano i jedna od 16 najslabijih ekipa na kontinentu, što bi moglo da bude i put za makedonsku selekciju (trenutno na poziciji 44) ga debiju na turniru.

Liga nacija igraće se svake druge godine, sa završnim turnirima u junu neparnih godina.

 

Izvor: Sport Klub