Načelnik Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske Dragan Jevđenić izjavio je danas da se nabavkom 16 novih mobilnih radarskih sistema za mjerenje brzine vozila ispunjava jedan od ciljeva strategije bezbjednosti saobraćaja – da vozači brzinu kretanja vozila prilagode uslovima puta.

 

On je rekao novinarima da je neprilagođena brzina uslovima puta u 60 odsto slučajeva uzrok saobraćajnim nesrećama sa smrtnim posljedicama i teškim tjelesnim povredama.

Jevđenić je pojasnio da je za potrebe saobraćajne policije nabavljeno 15 laserskih uređaja za mjerenje brzine vozila i veliki „dual retfleks“ radar najnovije generacije koji mjeri brzinu vozila u više saobraćajnih traka.

On je napomenuo da ovi radari mogu da rade ručno i automatski, ali da će većinom biti u automatskom modu, a mogu da rade u svim vremenskim uslovima.

Jevđenić je naveo da „dual retfleks“ radar može evidentirati brzinu vozila automatski u šest saobraćajnih traka, te da je prvenstveno nabavljen zbog nemogućnosti mjerenja brzine vozila na mjestima gdje policajac nije u mogućnosti da bezbjedno zaustavi vozilo.

On je dodao da će upotrebom ovih uređaja biti smanjena i mogućnost korupcije, jer oni imaju memoriju na koju je vrlo teško uticati, kao i vlastiti GPS uređaj, koji tačno evidentira lokaciju prekršaja.

 

Izvor: Srna