Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske upozorilo je građane da budu oprezni prilikom spaljivanja korova i drugog zapaljivog materijala, kao i da te poslove obavljaju na površinama koje mogu kontrolisati.

 

 

Građani se upozoravaju da nakon spaljivanja ugase ostatke nesagorene materije, da bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja i požara, saopšteno je iz resornog ministarstva.

U MUP-u kažu da, s obzirom na to da predstoji proljećno krčenje i uređenje poljoprivrednog zemljišta, posebnu opasnost predstavlja nekotrolisano spaljivanje gorivog materijala u blizini šumskih kompleksa i zasada.

U većini slučajeva vatra se prenese na šumske komplekse prouzrokujući veliku materijalnu štetu.

Ministarstvo poziva građane da, ukoliko primijete nekontrolisano širenje vatre, o tome odmah obavijeste nadležnu vatrogasnu jedinicu na dežurni broj 123 ili najbližu policijsku stanicu na dežurni broj 122.

U toku 2015. godine u Republici Srpskoj evidentirano je 239 požara na otvorenom prostoru, od kojih su se 82 dogodila na zemljištu u državnoj, a 157 u zemljištu na privatnoj svojini, a u požarima izazvanim paljenjem korova, prošle godine je smrtno stradalo pet lica, i to u Banjaluci, Zvorniku, Bijeljini, Prnjavoru i Oštroj Luci.

Iz MUP-a apeluju na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike da se pridržavaju zakonskih odredbi, ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora i ne uništavaju prirodu, jer mala nepažnja može imati velike posljedice.

MUP Republike Srpske će u okviru svojih ovlaštenja preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja su izazvala požare i time ugrozili živote i zdravlje ljudi i pričinili materijalnu štetu.

Izvor: Srna, Foto: google.com