Katastrofalan udar doživjeće svi vlasnici privatnih biznisa kod nas i u ostatku svijeta zbog pandemije korona virusa. Prihodi će se smanjiti ili potpuno nestati, obaveze ostati, a nameće se pitanje kako radnicima obezbjediti plate. Primjer rješenja dolazi iz Danske …

Danska vlada, udruženje poslodavaca i savez sindikata postigli su danas dogovor.

Tim dogovorom država preuzima obavezu subvencionisanja tri četvrtine mjesečne plate zaposlenih u privatnom sektoru dok se poslodavci obavezuju da neće otpuštati radnike zbog poslovnih gubitaka uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Dogovor važi za period od 9. marta do 9. juna ove godine.

Poslodavci će pokriti posljednju četvrtinu plate, a predstavnici sindikata su se obavezali da će njihovi članovi u dogovorenom periodu držati pet dana odmora ili pet neplaćenih slobodnih dana, ako nemaju odmor.

Država će pokrivati tri četvrtine zarade, maksimalno do iznosa od 3.000 evra bruto za stalno zaposlene, odnosno do 3.500 evra bruto za radnike koji su plaćeni na sat.

Danska vlada je ranije usvojila niz ekonomskih mjera za pomoć privatnom sektoru, između ostalog poreske olakšice i subvencije bankama za davanja povoljnih kredita privredi, dok je najveći dio državnog sektora zatvoren, a zaposleni su poslati kućama sa punom platom.

Od 5.076 testiranih osoba u Danskoj, koronavirus je utvrđen kod 864, od kojih je 28 u bolnici. Dvije osobe su na intezivnoj njezi, dok su dvije osobe, stare 80 i 81 godinu, preminule.

Izvor: B92