Координација српских организација у Мостару позвала је посланике у Скупштини Херцеговачко-неретванског кантона да на наредној сједници усвоје амандман на кантонални Устав којим ће се коначно обезбиједити да Срби буду конститутиван народ у овом кантону.
 

„Позивамо и све политичке странке да подрже ове измјене, те конкретним примјером докажу оно за шта се сви декларативно залажу, а то је равноправност свих народа и грађана на простору цијеле БиХ“, наводи се у саопштењу Координације српских организација.

У Координацији вјерују да ће посланици и странке из којих долазе имати толико политичке коректности и поштења и након 15 година измијенити Устав ХНК чиме би Срби коначно постали конститутивни народ.

Они подсјећају да је потпредсједник Скупштине ХНК из реда српског народа Весна Сараџић најавила да ће амандман на Устав ХНК предложити као допуну дневног реда на идућој сједници јер на скупштинском Колегијуму није било воље да се та тачка уврсти у дневни ред.

„Ако се то не догоди, биће то јасна порука ко је против тога да Срби буду равноправан народ и ко жели доминацију, кршење права загарантованих Уставом Федерације БиХ, али и порука да су Срби у ХНК грађани другог реда. Коначно, показаће се и право лице свих политичких странака“, истиче се у саопштењу.

У Координацији наглашавају да Срби у ХНК не траже ништа што им не припада.

„Тражимо минимум поштовања уставних и законом загарантованих права и достојанство које нам припада. Не желимо мрвице и милостињу од СДА и ХДЗ-а који су до сада на такав начин третирали сваки захтјев српских организација, удружења или грађана српске националности“, наводи се у саопштењу.

Из Координације српских организација поручују да ће, ако се и овог пута политичке странке и посланици у Скупштини ХНК оглуше о њихов захтјев, бити принуђени да посегну за другим демократским средствима, те затраже заштиту од политичара из Републике Српске и међународних организација.

„Срби у ХНК не желе бити инструмент, ни предмет политичких препуцавања и разрачунавања, нити нас занимају икакви политички дилови, ни било какви евентуални политички пакети и договори било кога са било ким“, наглашава се у саопштењу Координације.

Подсјећа се да је у Уставу ФБиХ након амандмана високих представника прецизирано да су Срби конститутиван народ у ФБиХ, те се са више амандмана и одлука наводи да оне обезбјеђују да конститутивни народи и припадници групе осталих буду пропорционално заступљени у органима власти кантона, али и општина, те правосудним институцијама и то у складу са пописом становништва из 1991. године до потпуног провођења Анекса седам.

Високи представник за БиХ Педи Ешдаун 2002. године је чак прецизира да „ове измјене и допуне имају већу правну снагу од недосљедних одредаба кантоналних устава, закона, прописа и аката. За ступање на снагу ових измјена и допуна у кантонима није потребно донијети додатне нормативне акте. Међутим, органи власти кантона и даље имају обавезу да своје уставе ускладе са Уставом ФБиХ“.

Управо ту обавезу у ХНК, али и још три кантона никад нису спровели.

„Вјерујемо да посланици у Скупштини ХНК имају на уму да на туђој несрећи нико није изградио своју срећу, те да је дошло вријеме да се позитивним примјерима направи искорак и коначно почне правити атмосфера за нормалан живот у ХНК“, поручили су из Координације српских организација у Мостару.

 

Извор: Срна