Profesionalna vatrogasna jedinica Mostar od juče je pet puta intervenisala na brdu Hum kod Mostara, gdje i dalje gori nisko rastinje i trava, istakao je dežurni dispečer u Vatrogasnoj postrojbi Mostar.

 

Po njegovim riječima, od šest časova jutros požar je peti put aktiviran te je jedno vatrogasno vozilo još uvijek na terenu.

„Samo što ugasimo požar i vratimo se u stanicu, on se ponovno aktivira, kao da netko pali namjerno“, kazao je dežurni dispečar.

Napomenuo je kako je brdo Hum rizično područje jer još uvijek ima i neeksplodiarnih mina, te nekim mjestima vatrogasci ne smiju ni prići.

Dodaje da je izgorjela gotovo cijela površina brda Hum.

Iz Operativnog centra civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije saopštili kako su nisko rastinje i trava gorjeli juče na području Mostara i to u Sjevernom logoru, Južnom logoru, Vrapčićima, Kozici, Zaliku, Žitomislićima te u Opinama.

Vatrogasci su intervenisali i u Gabela Polju gdje je gorilo smeće te u Sjekosama gdje je gorila trava i nisko raslinje.

U Stocu, na području Potplata, takođe je gorila trava i nisko rastinje, a u kanjonu Radimlje gorilo je rastinje na površini od jednog hektara, saopšteno je iz Vatrogasne postrojbe Mostar.

Izvor: Nezavisne novine