Prva trka dronova u Bosni i Hercegovini pod nazivom “SPARK Multirotor Challenge” juče je Mostaru okupila 30 takmičara iz BiH, Hrvatske i Srbije.
U dvije kategorije “FPV Racing” i “Bullseye Challenge” parajući nebo svojim bespilotnim letjelicama borili su se za titulu najboljeg, javlja Anadolu Agency(AA). Nakon višesatnog takmičenja u kategoriji Bullseye Challenge (takmičenje u brzini i preciznosti polijetanja i slijetanja), prvo mjesto osvojio je Denis Meglić iz Samobora koji je nosioc brojnih nagrada u regonu.
“Ova nagrada meni osobno znači jako puno, ali mi je žao da nema više natjecatelja iz Bosne i Hercegovine, jer ovo je sport koji će sigurno zaživjeti. Nadam se da će u budućnosti biti puno više natjecatelja ovdje”, kazao je Meglić za Anadolu Agency (AA) u nadi da će među žestokom ekipom profesionalaca dogodine u Mostaru braniti titulu prvaka.
Titulom viceprvaka ove kategorije i prvaka kategorije FPV Racing prvog bh. talmičenja vožnjom iznad 100 kilometara na sat okitio se Goran Krajnović iz Zagreba. “Jako puno mi znači ova nagrada, ali i činjenica da se ovaj sport širi okolo.
Sponzori su zainteresirani i nagrade su jako dobre, što znači da ide sve bolje”, kazao je Krajnović za Anadolu Agency (AA), takođe uvjeren da će dogodine u BiH biti više takmičara koji će braniti boje svoje zastave.
Jedan od bh. takmičara Jurica Kolobarić sa timom “Flying Camera” iz Mostara je za ovu priliku letjelicu sam složio, te pokazao potencijal koji ekipa iz BiH posjeduje. Ističe da je bio svjestan profesionalaca s kojim se susreće, te izrazio zadovoljstvo da se ovakvo takmičenje održalo u njegovoj zemlji i u njegovom gradu.
“Došao sam da odmjerim snage, da se natječem sa ostalima. Važno je da smo sudjelovali i predstavili svoju vlastitu letjelicu, koju smo sami za ovo natjecanje složili”, kazao je Kolobarić za Anadolu Agency(AA).
Da BiH u ovome sportu ima veliki potencijal vjeruje i Tomislav Horvat iz dron tima Hrvatska koji je za Anadolu Agency (AA) kazao da je s radošću došla ekipa iz Hrvastke podržati ovaj sport u BiH.
Zadovoljstvo zbog sudjelovanja na ovoj utrci nije skrivao ni Hrvoje Klicper koji je već izborio plasmana za odlazak na Evropsko prvenstvo koje se u desetom mjesecu održava na Ibizi u Španjolskoj, te Svjetsko prvenstvo prvenstvo koje će se tri dedmice nakon toga održati na Havajima.
“Natjecali smo se osim u Hrvatskoj i u Mađarskoj i u Sloveniji i redovito smo osvajali prva druga i treća mjesta, tako da nas već znaju u regiji. Stoga nam je zaista bilo zadovoljstvo sudjelovati na prvom natjecanju koje se održava u Bosni i Hercegovini i podržati razvoj ovoga sporta”, kazo je Kliciper za Anadolu Agency (AA).
Sudionici i organizatori su iskazali radost zbog održavanja prvog takmičenja bespilotnih letjelica u BiH pretendirajući da će ova vrsta takmičenja u gradu na Neretvi postati i tradicija. “Ponosni smo što smo jedan inovativni događaj doveli u Mostar. Mi želimo biti organizacija koja potiče inovacije putem novih tehnologija.
Mi takođe želimo ovaj događaj učiniti našom tradicijom. Želimo Mostar učiniti mjestom okupljanja modernih sportova, mjestom okupljanja ljudi koji prate nove trendove i koji prate globalna događanja”, kazala je direktorica tvrtke “SPARK poslovni park” Andrea Čordaš koja je i organizator “SPARK Multirotor Challenge” za Anadolu Agency (AA). Posebnu radost je iskazala činjenicom da su na prvo takmilenje u BiH stigli profesionalci iz susjednih zemalja Hrvatske i Srbije, iako je protekle sedmice održano nacionalno prvenstvo Hrvatske u Prelogu uvjerena da će se dogodine ovom takmičenju pridružiti i ostale zemlje iz regiona.

Izvor: Agencija Anadolija