Srpski lideri bar u nečemu jedinstveni, i to na konferenciji o dvije decenije Dejtona u Mostaru. Milorad Dodik, Mladen Ivanić i Mladen Bosić poručuju da se Ustav BiH može mijenjati samo zbog slučaja Sejdić-Finci, a da je konsenzus o svim ostalim pitanjima puko zavaravanje. Dodik je i danas siguran da je međunarodni faktor najveći krivac što se o Dejtonu raspravlja i dvadeset godina nakon Dejtona.

 

 

” U Republici Srpskoj postoji konsenzus o tome mi taj konsenzus nećemo dovoditi u pitanje i spremni smo da uđemo u Parlament i na bazi sporazuma dva entiteta dogovorimo ulazak i Parlament i izmjene ustava u tom dijelu. Republika Srpska ostaje pri svome stavu i on nije ni protiv koga uperen. Republika Srpska pristaje da uđe u inovaciju ustava u dijelu koji se traži u dijelu koji se traži odlukom Sejdić Finci”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

“Problem smo i današnjom raspravom locirali, bošnjačko – hrvatski, odnosno odnosi u Federaciji. Republika Srpska očito u taj dio, u tom dijelu nije problem. Mi smo pokazali vrlo širok prostor da ćemo prihvatiti svako rješenje oko koga se ta dva naroda dogovore”, kađe Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik se našalio da bi srpski član Presdjedništva, zbog takvih stavova, mogao da ima problema u Sarajevu. Poučen slučajem Komšić, domaćin sastanka, Dragan Čović, iskoristio je priliku da još jednom napomene da se ne smije dozvoliti da bilo koji narod u BIH drugome bira predstavnike.

” Jednostavno ako smo svi za načela da svako bira svoje predstavnike onda smo i riješili problem i izbornog zakonodavstva i uopšte funkcionisanja Bosne i Hercegovine. Nijedni naredni izbori se ne mogu dovesti u poziciju da neko iščekuje hoće li mu neko drugi izabrati predstavnike”, smatra Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Lider SDA danas je izbjegao kamere, ali je u ime Bošnjaka rado odgovarao predsjednik SBB – a Fahrudin Radončić koji će, kaže, do kraja novembra i zvanično uću u vlast na nivou BiH.

“Bošnjaci se boje, to sam maloprije rekao neke vrste srpskog separatizma, a Srbi se boje jedne vrste hegemonizacije i gubitka ovlaštenja iz svog entiteta. U politici su to maltene prirodne borbe, ali je takođe velika mudrost doći do jedne tolerancije da se nađe najbolje rješenje po Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

Još osam dana ostalo je do 20-te godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa će se priča o njegovim dobrim i lošom stranama, tek čuti.

Prostora za kompromis kažu ima. Ali niko od lidera nije spreman da od svojih stavova odstupi ni milimetar. Ali to im nije smetalo da se na zajedničkom ručku nađu za istim stolom i nazdrave jedan drugom.

 

Izvor: ATV