Izvor: novosti.rs / Foto: novosti.rs

Slavna Italijanka Monika Beluči, zvijezda filmova „Malena“ i „Hristovo iskušenje“, u utorak stiže u Trebinje, gdje će imati svoju rolu u najnovijem ostvarenju Emira Kusturice „Ljubav i rat“. Ona je, pored proslavljenog reditelja, koji takođe glumi u filmu, najveća zvijezda ovog projekta.

Film „Ljubav i rat“, nastao po jednoj od priča iz Kusturičine knjige „Sto jada“ koju su objavile „Novosti“, prema autorovim rečima, trodjelna je saga o ratu, ljubavi i dobroti.

Ostvarenje koji reditelj snima poslije petogodišnje pauze nastavak je njegovog kratkog filma o pravoslavlju, prvobitno zamišljenog kao segment šireg filmskog projekta o svetskim religijama. Kusturica ga je lane snimao u trebinjskom selu Uvijeća, odigravši u njemu ulogu monaha.

– Odlučili smo da napravimo priču iz tri dela o životu monaha. Prva govori o vojniku u jednoj zemlji, u jednom ratu, čiji je zadatak da u selu nabavlja mlijeko i na magarcu ga doprema do svojih saboraca. Druga je priča o mladoj ženi, mlijekarici, na čiju je svadbu upala protivnička vojska i ubila sve svatove i goste. U trećoj bivši vojnik postaje pustinjak i monah – ispričao je Kusturica.

Glumica Monika Beluči igra mladu ženu koja se, u kratkim susretima dok mu daje mlijeko, zaljubljuje u vojnika. Posle njene smrti, on nastavlja monaški život u sjećanjima na nju. Vojnikovo žrtvovanje zapravo je potraga za Bogom.

Slavna diva, kako je najavljeno, u najjužniji grad Republike Srpske stiže sa svojom frizerkom, a naknadno će doći i njen šminker. Očekuje se i dolazak njene porodice. Organizatori kažu da nije imala nikakve posebne zahteve. Biće smeštena u jednom od apartmana hotela u kom se nalazi i ostatak filmske ekipe.

Po dolasku, glumica će dobiti i svoje obezbjeđenje, a biće to, kako saznajemo, ljudi koji su bili uz nju i na „Kustendorfu“.