Манастир Тврдош, познато духовно мјесто у близини Требиња, послије Острога, са око 250.000 људи који га годишње посјете, убраја се у један од најпосјећенијих манастира Српске православне цркве.

Иако је у својој историји рушен шест пута, усправно стоји и окупља људе различитих вјера и нација.

Манастир кога су у четвртом вијеку подигли Свети цар Констатин и његова мајка Јелена, сваким даном, захваљујући вриједним монасима предвођеним игуманом Савом, све је љепши и уређенији.

Свакодневно се обнавља, дограђује, проширује, сређује се околина, подижу виногради, производи мед, маслине, маслиново уље и разноврсно поврће.

Тврдош је широм свијета познат по квалитетним винима, чије су капљице први пут у манастирским избама потекле крајем 16. и почетком 17. вијека.

Након дужег прекида, монаси су подигли винограде, наставили и очували традицију монашког виноградарства и, за само неколико година, постали препознатљиви у свијету, освојивши највећа признања и награде за квалитет.

Јеромонах Порфирије, сабрат манастира Тврдош, наводи да је 1999. године кренула обнова и винограда и манастирских изби, те да су 2003. године почели да производе мало већу количину, да би 2006. године били основани Подруми манастира Тврдош.

„Од 2006. године капацитет винарије је око пола милиона литара вина. Никада нисмо ту количину произвели, али смо достигли производњу од око 350.000 боца годишње, што зависи од приноса и квалитета грожђа“, каже јеромонах Порфирије за Срну и напомиње да своје засаде винове лозе имају у Петровом и Поповом пољу.

Манастирска вина добитници су многобројних награда на најпрестижнијим сајмовима у свијету, међу којима је „Декантер“, на коме су тврдошки „Вранац“, „Жилавка“ и „Каберне“ освојили неколико награда.

Да вина из манастирских подрума имају међународни углед говори и честа посјета најпознатијих француских енолога и винара, чијим квалитетом остају задивљени, као и око 20.000 посјетилаца који годишње прођу кроз манастирску дегустациону салу.

Јеромонах Порфирије истиче да је црни „Вранац“ најпознатији, али да га слиједе и преостале четири сорте, додајући да се квалитет увијек препознаје.

„Извозимо у 26 земаља, на два континента, а има још заинтересованих држава са којима смо у преговорима око извоза вина“, наглашава јеромонах Порфирије.

У манастирком комплексу, на десетак метара од старог каменог подрума, укопан је и нови, а прије три године направљена је дегустациона сала.

Пријатељи Мирослав из Словачке и Ирина из Русије, који су дошли да посјете манастир Тврдош, кажу да су на овом мјесту први пут, али да га „осјећају цијелом душом“.

„Ово мјесто је прекрасно, духовно и чисто. При самом приласку манастиру осјећа се спокој, као да нисмо у овом времену. Жељели смо да опробамо и овдашња вина која су нам препоручена и увјерили смо се да су одлична. Понијећемо и пријатељима да пробају“, кажу Мирослав и Ирина.

У подрумима манастира Тврдош монаси, осим вина, производе ракије – лозу и траварицу, а прије четири године опробали су се и са коњаком коме су дали назив „Херцег Стјепан Косача“.

Ипак, њега нема у дистрибуцији, већ само у манастирској продавници.

Извор: Срна