Miloš Đokić ima 21 godinu i nije kao drugi, jer on ne želi život u gradu, skupe automobile ili telefone. Miloš želi život kakav ima.

On je mladi čovjek koji radi na svom imanju, a ne u Njemačkoj. Miloš je poruka, ali i inspiracija. On živi u selu Trnova na porodičnom imanju koje održava i na kom je napravio pravo životinjsko carstvo.

 

Kaže da se od poljoprivrede može živjeti i, iako je težak posao, dobit je višestruka.


“Ne želim da radim za nekoga i budem nečiji rob. Da zarađujem 400, 500 maraka, a mnogo više mogu zaraditi na svom imanju”, kaže Miloš.


”Bolje svoju zemlju orati, nego na tuđoj novce brojati”, kaže ovaj mladi poljoprivrednik.


Njegov dan počinje u pola četiri ujutru kada izvodi stado na pašu, a zatim hrani ostale životinje.

Trenutno gaji oko 70 ovaca, a ne bi žalio da ih ima 200, 300 komada jer su jako poslušne. Bilo bi mu lakše kada bi dobio neki podsticaj od opštine jer bi tako proširio svoje stado i proizvodnju.

Osim ovaca, Miloš brine o kravama, konjima, magaretu, živini i pčelama, što mu je omiljeni posao.

“Pčelarstvom se bavim više od deset godina i trenutno imam 10 košnica od kojih bude oko 70 kilograma meda. Pošto se prodaje sve i svašta, odlučio sam da proizvedem svoj med za ličnu upotrebu da bih znao šta koristimo ja i moja porodica.”

Uporan je i često ostvari ono što želi.

Odlučio je da upiše fakultet da bi se dodatno potkovao znanjem.

“Želim da budem školovan poljoprivrednik, tako da niko ne može reći kako cijelog života čuvam ovce. Fakultet je težak, ali ću ga završiti”, kaže Miloš.

Jedno je sigurno – ima veliku volju da sačuva život na selu jer se, kaže, tu može pronaći zdravlje i duševni mir, od čega u današnje vrijeme svi bježe odlazeći u grad i birajući brz način života.

Izvor: rtvbn.com