Djevojka rođena u izbjeglištvu ima najbolje ocjene na Farmaceutskom fakultetu i dobitnica je Rektorove nagrade mostarskog Sveučilišta. Jovana Sudar (22 ) uzor je mnogim mladim Mostarcima.
Još od osnovne škole je superodlikašica, ali uvijek ima vremena za putovanja, druženje, zabavu. Igra folklor u srpskom KUD-u „Gusle“, poznaje i poštuje i katoličke i muslimanske običaje i ima mnogo prijatelja.

-Nikad nisam imala problema ni ograničenja, zato što sam Srpkinja. Kad neko dođe sa strane začudi se, otkud Jovana u Mostaru, ali Mostarci se tome ne čude – kaže Jovana.

Potiče iz porodice intelektualaca, osim nje, svi u kući su inženjeri, pa je i njen brat Čedomir, student građevine, krenuo stopama roditelja. Akademske obaveze ih ne oslobađaju dužnosti da u sezoni pomažu roditeljima i baki na porodičnom imanju, nedaleko od centra grada.

Jovana i Čedomir su, kao i druga djeca i mladi Srbi u Mostaru, ćirilicu, istoriju i običaje svog naroda učili u školi SKPD „Prosvjeta“, koja je godinama uz crkvu i SKUD „Gusle“, omiljeno mjesto okupljanja i druženja omladine.

Mada i u Mostaru, kao i u drugim povratničkim zajednicama, većinu čine penzioneri, mostrski paroh Radivoj Krulj, s ponosom ističe da oko 200 djece srpske nacionalnosti pohađa osnovne, a oko stotinu srednje škole.

-Imamo i dosta studenata, i na Univerzitetu i na Sveučilištu, i oni su u pravilu među najboljima – kaže Krulj.
Radivoj Krulj

Zbog podjeljenosti grada između Bošnjaka i Hrvata, te sukoba SDA i HDZ, Mostar godinama nema izabranu vlast. U takvoj situaciji, Srbi, koji čine manje od pet odsto stanovništva, pokušavaju da nađu svoje mjesto pod hercegovačkim suncem. Po popisu iz 2013. u gradu sa 113.000 stanovnika, živi 4.800 Srba, ali oni ne pristaju na podjele.

– Ovo je moj grad. Srećna sam što sam se vratila i ne namjeravam odlaziti iz Mostara – kaže Jovana Sudar.

Zna da je nakon diplome čeka teška bitka za radno mesto, ali optimistično kaže da će se za posao sekirati „kada tome dođe vreme“.

I Ranko Čvoro (73), penzionisani profesor i potpredsednik mostarske „Prosvjete“, priznaje da njegovim mladim sunarodnicama nije lako.

Ranko ČvoroS ponosom ističe da je rodni grad napuštao samo tri puta: kad je odlazio na studije i odsluženje vojnog roka u JNA, te 1992. godine, kada je protjeran.

– Nemam se ja na šta žaliti, niko me ne dira, ne brane nam kulturno prosvjetni rad, ali teško je djeci, koja tek treba da se izbore za posao i svoje mjesto u svom gradu – kaže Čvoro.

Obnova hrama

I ove godine mostarski pravoslaci će se na božićnu liturgiju okupiti u Staroj crkvi, iznad gradilišta Sabornog hrama Svete Trojice, koji je u ratu do temelja srušen.
Obnova hrama se privodi kraju, pa se vjernici uzdaju da će dogodine Božić dočekati pod krovom ove, nekad najveće pravoslavne crkve na Balkanu.

Bešlić: Srbi nisu zapostavljeni

Gradonačelnik Ljubo Bešlić tvrdi da u Mostaru nikom, pa ni Srbima, nije lako, jer nema posla, ali da po broju zaposlenih u Gradskoj upravi srpska zajednica nije zapostavljena.

Ljubo Bešlić

-Srbi su se počeli vraćati u Mostar kasno, kad je već počela kriza, i to im je dodatno otežalo položaj.Bilo bi još gore da nema turizma na crno. Srbi, kao i drugi naši sugrađani, turistima izdaju stanove i dodvoravaju im se, kako bi zaradili za život – kaže Bešlić.

 

Milkica Milivojević

Izvor: Blic