Mlada Trebinjka Lana Parežanin, učenica prvog razreda trebinjske Gimnazije „Jovan Dučić“, još u osnovnoj školi je proglašena čudom od djeteta, gdje je, pored standardnog prosjeka pet, bila najbolji član gotovo svih sekcija škole „Sveti Vasilije“, koju je pohađala, a nedavno je napisala i svoj prvi roman.

 

 

Upravo na ovom romanu joj je priznanje odao i slavni pisac Matija Bećković. A Lana završava i drugi roman.

„Uvek se rado družim s mladim talentima koji vole da pišu i koji su, kao ova devojčica,  dokaz da srpska reč i srpsko pismo ne mogu da odumru“, rekao je Bećković, kojeg smo nedavno u Trebinju fotografisali u Laninom društvu.

Iako veliki Matija naročito cijeni rukom pisana djela, a Lanina su oba romana upravo tako pisana, jer i ona sama smatra da im tako udahnjuje dušu, kaže da bi ih ipak trebala prekucati, pa onda nekom od trebinjskih književnika dati na pregled kada budu dovršeni.

„Radnja je smještena u budućnosti, gdje glavni lik, tinejdžer, prolazi kroz razne životne situacije, a ja se sa svoje strane trudim da što kreativnije predstavim sliku budućeg svijeta. U njemu pokušavam odgonetnuti pitanja iz domena ljubavi, prijateljstva, pa čak i nepravde“, kaže Lana, želeći na ovaj način da svoje likove provede kroz sva ljudska osjećanja i da ih nauči da se s time nose.

Lana je prošle godine bila i nosilac projekta u kome su mališani Osnovne škole „Sveti Vasilije“ kreirali nekoliko omota za slatkiše „Swissliona“, te dala veliki doprinos da njena ekipa svojevremeno bude pobjednik omiljenog „Kvizologa“ na RTRS.

Prošle je godine zauzela i treće mjesto u Hercegovini na takmičenju osnovaca iz informatike, dok je u takmičenju iz engleskog jezika bila najbolji osnovac Republike Srpske, iako nije pohađala nijedan dodatni kurs ovog jezika.

„Ipak bi, nekako, izdvojila informatiku, u kojoj mi kreacije novih programa predstavljaju prave izazove, tako da, u stvari, volim sve ono što je kreativno i što podstiče maštu, a daje rezultate“, kaže Lana.

Sada kada je prvo polugodište prvog razreda Gimnazije uspješno privela kraju i, kako kaže, uhodala tempo kojim se treba učiti i raditi u ovoj školi, Lana će se posvetiti više konkursima i vannastavnim aktivnostima.

Preporuke iz škole

Nastavnici i profesori Lane Parežanin imaju samo riječi hvale za učenicu koju su kao đaka generacije i učenicu kakvu škola odavno nije imala, prema riječima direktora Osnove škole „Sveti Vasilije“ Dragana Mrdića, preporučili za srednju školu za nadarene učenike u Petnici u Srbiji.

„Jedna preporuka je otišla od njenog mentora engleskog jezika, a druga od Uprave škole, jer smatramo da će Lana, kao svestrana djevojka, učesnik brojnih republičkih takmičenja iz gotovo svakog predmeta, dati veliki doprinos i samoj toj školi, iako je u pitanju ustanova s vrlo visokim i strogim kriterijumima“, kaže Mrdić.

Izvor: Nezavisne novine