Градитељи древне цивилизације изградили су мрежу пролаза под земљом, коју чине тајни тунели протежући се дуж Европе – од крајњег северозапада до Средоземља.

Да ли је могуће да су древне културе биле међусобно повезане пре више хиљада година?

Судећи према хиљадама подземних тунела који се протежу од северне Шкотске према Медитерану одговор је једноставан – ДА, могуће је!

Док разлог постојања ових софистицираних тунела остаје мистерија, многи стручњаци сматрају да је ова огромна мрежа, стара 12.000 година, изграђена као заштита од пљачкања и других опасности. Неки од истраживача верују да се ови мистериозни тунели користе данас као ауто-путеви, омогућавајући прелазак људи и њихово повезивање са удаљеним местима широм Европе.

У књизи „Тајне подземних врата древног света“, немачки археолог др Хајнрих Куш тврди да су докази о великим подземним тунелима пронађени испод неколико десетина неолитских насеља широм европског континента. Ови огромни тунели често се називају и древним ауто-путевима.

„Широм Европе било је на хиљаде њих“, каже др Куш.

„У Немачкој смо открили стотине метара подземних тунела, такође и у Аустрији. Ови подземни тунели се могу наћи свуда широм Европе и има их на хиљаде“, тврди немачки археолог.

Док су неки од тунела релативно мали (једва да иду преко метар у ширину), постоје и други већи тунели који су пронађени у подземним просторијама и складиштима.

Чињеница да су пронађени ови тунели указује на невероватне генијалности старих народа, који су све остало само не оно што нам историјске књиге говоре о њима. Старо човечанство имало је знање и средства за изградњу сложених структура пре више од десет хиљада година, а доказ за то су и пирамиде у БиХ и њихови невероватни подземни тунели који се протежу километрима.

Др Куш наводи да је широм Европе било на хиљаде ових тунела – са севера у Шкотској до Медитерана.

„Они се смењују и прављени су под различитим угловима. Различите су ширине и у некима има више, а у некима мање места за пролаз. Сви они нису међу собом повезани, али заједно ипак чине огромну подземну мрежу“, наводи др Куш.

Кападокија у Турској је још један невероватан пример. Подземни град Деринкују је још један доказ који упућује на савршенство давно изгубљених грађевинских метода наших предака. Овај град под земљом је можда један од највећих достигнућа подземног градитељства. Камен из Деринкујуа је веома мекан, тако да су древни градитељи тог града морали да буду веома опрезни када су градили ове подземне одаје. Потпорни стубови морали су да буду снажни како град не би пропао. До сада, археолози нису пронашли доказе о било каквим урушавањима у Деринкујуу.

Према др Кушу, капеле су биле често зидане на улазима у подземне тунеле, јер се црква плашила тога шта ти тунели можда представљају. У неким од тунела откривени су списи који ове подземне пролазе сматрају улазима у подземље.

И други древни споменици широм Европе су круцијални доказ невероватних способности и знања људи који су насељавали нашу планету пре више од десет хиљада година.

 

Извор: Башта Балкана