Kada me je mama upitala: „Pa Bosanac, zar ti nisi na našoj strani, zar ne bi trebao podržavati to?“, rekao sam da upravo zato što jesam Bosanac, i našoj strani, glasno kažem: Sutorina je Crna Gora!

 

Profesore Kurtćehajić, a i svi ostali koji nas zasipate pričom o Sutorini (kao o dijelu BiH) već par mjeseci, držeći tako monopol i homogenizirajući društvo po ovom pitanju, bez ikakvog odgovora,
obraćam Vam se ovim putem da poručim: Sutorina je Crna Gora!

Kao politologu i aktivisti, prvenstveno kao građaninu Bosne i Hercegovine, kao nekome ko usred ekonomske, društvene i političke krize ne može naći posao, pitanje Sutorine je totalno irelevantno i nebitno.

Ono naravno nije bitno ni za Bosnu i Hercegovinu kao državu, kako Vi (i svi vaši poslušnici i drugi „intelektualci“) uporno pokušavate predstaviti. Poznato je veoma da je desnica oduvijek igrala na kartu države, nacije i historijskog prava, skrećući ljude sa bitnih (ili bitnijih) egzistencijalnih, svakodnevnih problema, a dobro znamo do čega su potezanja takvih pitanja i insistiranja na tlu kao „našem“ a ne „njihovom“ dovela kroz historiju. I da jeste bitno za BiH kao državu, i da dobijemo Sutorinu, šta je to što bi BiH mogla uraditi u Sutorini veliko, kakvi su to projekti i planovi – možda ono što je i Medvedev uradio na Krimu: pravljenje specijalne ekonomske zone gdje će investitori biti oslobođeni plaćanja poreza, a gdje će im radnici biti slabo plaćeni robovi sa malo ili nimalo prava?

Pitanje Sutorine nije bitno ni za građanke i građane Bosne i Hercegovine. Usred ovolike nezaposlenosti i svih svakodnevnih problema, usred napada neoliberalizma na sve što još nije profitabilno (zdravstvo, socijalno, obrazovanje) mislite da se građanke i građani bave (ili bi trebali baviti) pitanjem Sutorine?! Gdje ste profesore, i svi vaši, bili prošle godine u februaru, kada su radnici i radnice prvi put autentično poveli pobunu protiv vladajućeg sistema, a elite, policija i mediji ih brutalno lomili zbog toga? Nisam nikoga čuo da se oglasio u septembru kada su poginuli rudari u jami Raspotočje, niti kada su poginuli radnici na gradilištu na Marijin Dvoru, niti kada su prije par dana poginula četiri čovjeka na kopu Dubrave gdje su išli da zarade 20-30 KM. Nisam čuo ni glasa od takozvane ljevice, SDP-a kada su juče-prekjučer poslanici u TK sebi povećali plate, dok policija ispred brutalno tuče radnice – ne, neka oni podržavaju Suada Kurtćehajića i to da je Sutorina dio Bosne i Hercegovine.

Kada me je mama upitala: „Pa Bosanac, zar ti nisi na našoj strani, zar ne bi trebao podržavati to?“, rekao sam da upravo zato što jesam Bosanac, i našoj strani, glasno kažem: Sutorina je Crna Gora!

 

Autor: Minel Abaz, Izvor: 6yka.com