Uz odobrenje autora Milorada Telebaka, jednog od najpoznatijih srpskih lingvista, naš portal vam donosi interesantne priče izdvojene iz njegove knjige „Sa smijehom kroz gramatiku“.
Zejtin na ulju
U čovjekovoj prirodi je želja da bude najpametniji, najljepši… Mnogi bi dali sve da otklone neku nepravilnost na svome tijelu: velika usta, klempave uši, “kokošja“ prsa… Željeli bi da ih mijenjaju. A malo ko razmišlja o tome kako se oči, uši, prsa mijenjaju po padežima. Ne smeta im što upotrebljavaju njihove pogrešne oblike. Kao da i tim nepravilnostima ne skreću na sebe pažnju.
Pravilno je: iz oči i iz očiju, iza uši i iza ušiju, iz prsi i iz prsiju… A da li se može reći “sa plećiju“, “od ustiju“?… Ne može, već samo: sa pleća ili sa pleći, od usta odvaja…
Ovo treba zapamtiti. Ako nemate para za estetsku operaciju, za gramatiku nisu potrebne pare, a i ona će vas učiniti ljepšim, finijim.
Možda ste čuli onu priču o djevojci koja je došla u grad da se fotografiše. Snebivajući se i okolišeći, požali se ona fotografu da su joj velika usta, pa ga zamoli da nešto učini da se to ne vidi na fotografiji.
-Nema problema, djevojko! Samo ti, kad ti ja dam znak, reci ulje, i sve će biti u redu.
Sva srećna, sjedne ona pred objektiv i na fotografov znak ona će:
-Zeeejtin!
Zamijenila nesrećnica riječ.
Recite mi, volite li smokve i breskve?… E, ako volite, onda morate znati pravilno tražiti. Kako ćete reći: Dajte mi kilogram smokava i dva kilograma bres… Je li “breskava“?… Nije, već bresaka.
A kako glasi vokativ imenice mačak?… Kako biste zvali mačka?… Samo nemojte reći: mac-mac!… Vokativ je mačku.

***

Tekst preuzet, uz saglasnost autora, iz knjige „Smijehom kroz gramatiku“.

Zabranjeno dalje publikovanje, sva prava zadržava HP media group d.o.o. Trebinje.

Profesor Milorad Telebak, inače rođeni Nevesinjac koji živi i radi u Banjaluci, autor je poznatog TV serijala „Govorimo srpski“, preko 200 radio emisija o srpskom jeziku, osam jezičkih priručnika i blizu hiljadu novinskih tekstova o srpskom jeziku. Posvetio je život obrazovanju i jezičkoj kulturi kod Srba.

Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom Njegoša za doprinos kultivisanju srpskog standardnog jezika i razvoju jezičke kulture naroda. Za jezičke priručnike koje je napisao Telebak je dobio književne nagrade „Sveti Sava“, „Kočićevo pero“ i „Stuplje“.

Gospodin Telebak je prošle godine podržao kampanju HP medija grupe „Oni su najbolji među nama“ čiji je cilj medijska promocija mladih ljudi iz Trebinja i Hercegovine koji se po svojim rezultatima mogu smatrati uzorima svojim vršnjacima, ali i onim nešto starijim od njih.

Telebak je tom prilikom odao priznanje HP medija grupi za ovu inicijativu koja ove godine osim istinskih vrijednosti afirmiše i očuvanje srpskog jezika i književnosti, što je prema riječima poznatog lingviste i jednog od najvećih pregalaca na unaprijeđivanju srpske jezičke kulture za šta je nedavno dobio i priznanje Matice srpske, izuzetno značajno u današnje vrijeme kada su takvi primjeri sve rijeđi.

Ukoliko želite da na zanimljiv, duhovit i jednostavan način riješite svoje jezičke nedoumice, ispravite pravopisne i stilske greške, potražite u knjižarama knjigu „Sa smijehom kroz gramatiku“.

HP, jul 2018.