Уз одобрење аутора Милорада Телебака, једног од најпознатијих српских лингвиста, наш портал вам доноси интересантне приче издвојене из његове књиге „Са смијехом кроз граматику“.
Зејтин на уљу
У човјековој природи је жеља да буде најпаметнији, најљепши… Многи би дали све да отклоне неку неправилност на своме тијелу: велика уста, клемпаве уши, “кокошја“ прса… Жељели би да их мијењају. А мало ко размишља о томе како се очи, уши, прса мијењају по падежима. Не смета им што употребљавају њихове погрешне облике. Као да и тим неправилностима не скрећу на себе пажњу.
Правилно је: из очи и из очију, иза уши и иза ушију, из прси и из прсију… А да ли се може рећи “са плећију“, “од устију“?… Не може, већ само: са плећа или са плећи, од уста одваја…
Ово треба запамтити. Ако немате пара за естетску операцију, за граматику нису потребне паре, а и она ће вас учинити љепшим, финијим.
Можда сте чули ону причу о дјевојци која је дошла у град да се фотографише. Снебивајући се и околишећи, пожали се она фотографу да су јој велика уста, па га замоли да нешто учини да се то не види на фотографији.
-Нема проблема, дјевојко! Само ти, кад ти ја дам знак, реци уље, и све ће бити у реду.
Сва срећна, сједне она пред објектив и на фотографов знак она ће:
-Зееејтин!
Замијенила несрећница ријеч.
Реците ми, волите ли смокве и брескве?… Е, ако волите, онда морате знати правилно тражити. Како ћете рећи: Дајте ми килограм смокава и два килограма брес… Је ли “брескава“?… Није, већ бресака.
А како гласи вокатив именице мачак?… Како бисте звали мачка?… Само немојте рећи: мац-мац!… Вокатив је мачку.

***

Текст преузет, уз сагласност аутора, из књиге „Смијехом кроз граматику“.

Забрањено даље публиковање, сва права задржава ХП медиа гроуп д.о.о. Требиње.

Професор Милорад Телебак, иначе рођени Невесињац који живи и ради у Бањалуци, аутор је познатог ТВ серијала „Говоримо српски“, преко 200 радио емисија о српском језику, осам језичких приручника и близу хиљаду новинских текстова о српском језику. Посветио је живот образовању и језичкој култури код Срба.

Предсједник Републике Српске одликовао га је Орденом Његоша за допринос култивисању српског стандардног језика и развоју језичке културе народа. За језичке приручнике које је написао Телебак је добио књижевне награде „Свети Сава“, „Кочићево перо“ и „Ступље“.

Господин Телебак је прошле године подржао кампању ХП медија групе „Они су најбољи међу нама“ чији је циљ медијска промоција младих људи из Требиња и Херцеговине који се по својим резултатима могу сматрати узорима својим вршњацима, али и оним нешто старијим од њих.

Телебак је том приликом одао признање ХП медија групи за ову иницијативу која ове године осим истинских вриједности афирмише и очување српског језика и књижевности, што је према ријечима познатог лингвисте и једног од највећих прегалаца на унапријеђивању српске језичке културе за шта је недавно добио и признање Матице српске, изузетно значајно у данашње вријеме када су такви примјери све ријеђи.

Уколико желите да на занимљив, духовит и једноставан начин ријешите своје језичке недоумице, исправите правописне и стилске грешке, потражите у књижарама књигу „Са смијехом кроз граматику“.

ХП, јул 2018.