Уз одобрење аутора Милорада Телебака, једног од најпознатијих српских лингвиста, наш портал вам доноси интересантне приче издвојене из његове књиге „Са смијехом кроз граматику“.

Успаване кошуље

Кад доручкујете, шта мажете преко маргарина?… Ако мажете џем, мажите и даље – џем је за људе, а ђем је за коње – то је метални клип на узди који долази коњу у уста да се поводи како јахач жели.

А шта бацате на улици и гасите кад испушите? „Ћик“ или чик? Чик погодите!…Лако вам је кад сам вам ја казао… А зашто на улици?.. И зашто уопште пушите?!…А кад већ пушите, шта пушите?…Марлборо,кент…Зашто не пушите драву, век…? Јефтиније би вас дошао кашаљ!

А знате ли шта је спавачица?…Мислите, кошуља за спавање. Е није! Спавачица је жена која много спава, а кошуља за спавање је спаваћица. Да сам трговац, ја бих овако. Дође муштерија и пита:

-Каквих имате спавачица?

-Никаквих!Жене не држимо.

-Какве жене, човјече?О чему ви…

-Погледајте у Правопису, страна 234.

Тако је један мој колега, професор, своју жену, кад год би направила какву језичку грешку ( а често је то чинила) упућивао на Граматику, страна та и та, или на Правопис, страна та и та. Дозлогрди то жени, спакује се и оде – док је он био у школи. На столу му је оставила цедуљицу:“Ручак ти је у Кувару, страна 345!“

Како се зове онај који води кроз непознате крајеве?…Наравно, водич. А земичка са мало сира или саламе?…Тако је, сендвич.

А шта буде са жељезом кад дуго стоји у влази?…Наравно, зарђа (а не „захрђа“). Како се зове коњско оглашавање?…Рзање (а не хрзање). – А онај спорт кад се двојица јаких ухвате у кости јуначке – како се зове?… Дабоме, рвање, а они рвачи. (Не „хрвање“ ни „хрвачи“!)

Ево вам један савјет. Ако вас жена побјеђује у тенису, промијените спорт. А ако вас побјеђује у боксу – промијените жену.

Како се зове књига  у којој су пописане све ријечи?…Рјечник (а не „ријечник“,иако је ријеч, а не „рјеч“). – А подземни дио биљке? …Тачно, коријен (а не „корјен“). Тако је и у математици: други коријен из девет, на примјер.

Школа није као и живот. У животу, што је и нормално, питају они који не знају, а у школи – што није нормално – питају само они који знају – наставници…Зато сад ви питајте мене. Питајте шта год хоћете, само немојте оно: Шта је правилно – Ирак или Иран?!

Нећете да питате?…Онда ћу ја вас.

Шта је рјечица?…Тачно, мала ријека. А како се зову оне мале ријечи као што су да, не, ли?...Ријечце и рјечце.

Знајући да је погрешно рећи „фала“, „зафаљујем“, умјесто хвала, захваљујем, многи – са жељом да говоре правилно – рећи ће и написати: „Шта ти хвали?…Неће ти хвалити ни длака с главе!“, не знајући да је ријеч о германизму фалити, тј.недостајати. Запамтите ово, па кад се будете с ким свађали, реците му да му фали даска у глави. Кад се већ свађате, свађајте се бар – писмено!

Једна од малобројних ријечи које су различите у српском, хрватском и бошњачком језику је кафа. Тако је зову Срби а тако се зове и покрајина у Етиопији која се сматра прадомовином кафе. Хрвати кажу кава, а Бошњаци кахва.

(Дошао Бошњак у Широки Бријег па наврати у кафану и наручи кахву.

-Нема овдје „кахве“! – дочека конобар дрско. – Овдје је само кава!

-Кахва,кава – исто је то – помирљиво ће Бошњак.

-Није исто!Је ли ти исто да ти ја жену похвалим и да ти је… без х?!

А, опет, на Башчаршији неки Анте наручи каву.

-Нејма каве.

-Онда кафу.

-Нејма кафе.

-Дај онда кахву! – досјети се Анте.

-Нејма, божји хинсану!Нејма воде.)

 

 

Текст преузет, уз сагласност аутора, из књиге „Смијехом кроз граматику“.

Забрањено даље публиковање, сва права задржава HP media group д.о.о. Требиње.

Професор Милорад Телебак, иначе рођени Невесињац који живи и ради у Бањалуци, аутор је познатог ТВ серијала „Говоримо српски“, преко 200 радио емисија о српском језику, осам језичких приручника и близу хиљаду новинских текстова о српском језику. Посветио је живот образовању и језичкој култури код Срба.
Предсједник Републике Српске одликовао га је Орденом Његоша за допринос култивисању српског стандардног језика и развоју језичке културе народа. За језичке приручнике које је написао Телебак је добио књижевне награде „Свети Сава“, „Кочићево перо“ и „Ступље“.
Господин Телебак је ове године подржао кампању ХП медија групе „Они су најбољи међу нама“ чији је циљ медијска промоција младих људи из Требиња и Херцеговине који се по својим резултатима могу сматрати узорима својим вршњацима, али и оним нешто старијим од њих.
Телебак је том приликом одао признање ХП медија групи за ову иницијативу која ове године осим истинских вриједности афирмише и очување српског језика и књижевности, што је према ријечима познатог лингвисте и једног од највећих прегалаца на унапријеђивању српске језичке културе за шта је недавно добио и признање Матице српске, изузетно значајно у данашње вријеме када су такви примјери све ријеђи.

Уколико желите да на занимљив, духовит и једноставан начин ријешите своје језичке недоумице, исправите правописне и стилске грешке, потражите у књижарама књигу „Са смијехом кроз граматику“.

 

ХП, јануар 2018.