Portal Hercegovina promo, sa odobrenjem autora Milorada Telebaka, jednog od najpoznatijih srpskih lingvista, donosi interesantne priče izdvojene iz njegove knjige „Sa smijehom kroz gramatiku“, koje do sada nisu objavljivane na drugim internet medijima.

Navratio nedavno kod mene moj komšija i žali mi se kako su mu lopovi provalili u stan i pokrali ga.                                                                                                              – Zamislite, odnijelo mi televizor grunding! Nov!                                                           – Grundig! – ispravljam ga.                                                                                                – Kad me infrakt nije strefio!                                                                                          – Infarkt! – opet ga ispravljam.                                                                                       – Pa, komšija profesore, majku mu, vama je važnije jedno slovo nego moj televizor! Važnije vam je jedno slovo od toga što me mogo strefit taj inf…, infra…, infa…, kap, žbem li ga! – raspali se on.                                                                                       – Ma, nije mi važnije, komšija, ali zašto u tako dobru marku, kakva je grundig, trpate još jedno n i kvarite je u „grunding“? A tamo nekome komandantu „kradete“ jedno n i prekrštavate ga u „komadanta“, pa ispada da je on zadužen za komadanje, a ne za komandovanje. ( Mada su neki komandanti upravo komadali!)                                            – Ajte, jedno slovo…                                                                                                           – Nije to jedno slovo. Infarkt ste preturili u „infrakt“, kao da je grom udario u njega!                                                                                                                           -Udario mene grom, komšija, ako ja vas mogu više slušat!                                             I skoči kao oparen.                                                                                                           – Komšija! Komšija! – vičem za njim.                                                                               Ode!

Takvi su ljudi. A takve su i riječi, Riječi su vam kao flaše pića. Vidjeli ste ono upozorenje na kartonima pića… Niste? Pa da, vi kad ugledate piće, ne vidite ništa, osim flaše. E, tamo piše: NE TUMBAJ!

Tako ni riječi ne smijete tumbati. Jer, dovoljno je da ispadne samo jedan glas iz riječi pa da ona postane nešto drugo. Npr. svi ovi zabrinuti beskućnici odjednom bi postali zbrinuti ljudi, a od slažemo se ostala bi gola istina – lažemo se.

Ili da se na neku riječ nalijepi neko „zalutalo“ slovo, pa da od metalnog postane mentalno, a ružno ogovaranje – korisno dogovaranje.

Ima, doduše, riječi koje se mogu čitati i naopako (zdesna nalijevo), a da zadrže isto značenje. To su palindromi (grč. palin – natrag + dromos – put). Takve riječi su: oko, pop, kuk, dud, ratar, kapak, teret, neven, potop…, a ima i palindromskih rečenica, npr.: Ana voli Milovana. Muzika je jak izum.

 

 

Tekst preuzet uz saglasnost autora iz knjige „Smijehom kroz gramatiku“.

Zabranjeno dalje publikovanje, sva prava zadržava HP media group d.o.o. Trebinje.

 

Profesor Milorad Telebak, inače rođeni Nevesinjac koji živi i radi u Banjaluci, autor je poznatog TV serijala „Govorimo srpski“, preko 200 radio emisija o srpskom jeziku, osam jezičkih priručnika i blizu hiljadu novinskih tekstova o srpskom jeziku. Posvetio je život obrazovanju i jezičkoj kulturi kod Srba.
Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom Njegoša za doprinos kultivisanju srpskog standardnog jezika i razvoju jezičke kulture naroda. Za jezičke priručnike koje je napisao Telebak je dobio književne nagrade „Sveti Sava“, „Kočićevo pero“ i „Stuplje“.
Gospodin Telebak je ove godine podržao kampanju HP medija grupe „Oni su najbolji među nama“ čiji je cilj medijska promocija mladih ljudi iz Trebinja i Hercegovine koji se po svojim rezultatima mogu smatrati uzorima svojim vršnjacima, ali i onim nešto starijim od njih.
Telebak je tom prilikom odao priznanje HP medija grupi za ovu inicijativu koja ove godine osim istinskih vrijednosti afirmiše i očuvanje srpskog jezika i književnosti, što je prema riječima poznatog lingviste i jednog od najvećih pregalaca na unaprijeđivanju srpske jezičke kulture za šta je nedavno dobio i priznanje Matice srpske, izuzetno značajno u današnje vrijeme kada su takvi primjeri sve rijeđi.

 

Ukoliko želite da na zanimljiv, duhovit i jednostavan način riješite svoje jezičke nedoumice, ispravite pravopisne i stilske greške, potražite u knjižarama knjigu „Sa smijehom kroz gramatiku“.

 

HP, decembar 2017.