Uz odobrenje autora Milorada Telebaka, jednog od najpoznatijih srpskih lingvista, naš portal vam donosi interesantne priče izdvojene iz njegove knjige „Sa smijehom kroz gramatiku“.

Telefonska sova

A da li je pravilno upitati:”Ko je na telefonu?”

Neki lingvisti smatraju da to znači da se neko poepo na telefon pa čuči na njemu (kao sova na grani). Zato preporučuju da se kaže: ko je pored ili pokraj telefona.

Drugi, opet, misle da je konstrukcija ko je na telefonu? dobra, baš kao i: on je na fakultetu, sjedi na suncu, a niko i ne pomišlja da se neko popeo na fakultet ili, ne daj Bože, na Sunce!

Zaista, smisao pitanja: ko je na telefonu? nije ko se popeo na teleofn,nego: s kim razgovaram?

Zato možete biti i na telefonu i pored (pokraj) telefona, samo nemojte dugo – skupi su impulsi!

A najbolje je da se svi – kao što je i red – predstavimo javljajući se na telefon, pa neće biti potrebe za tim pitanjima “sumnjive” pravilnosti.

I vi ste, vjerovatno, čuli kako neki pitaju mame: “Koliko je stara beba?”, a majka odgovara da je “stara tri, četiri, pet mjeseci”. Nije važno da li je beba stara ili nije, ali u srpskom jeziku se ne može reći ni da je “dijete mlado godinu dana”, niti da je “čovjk star osamdeset godina”. Mi Srbi kažemo da, npr., neko ima dvadeset godina ili da je nekome dvadeset godina.

Tekst preuzet, uz saglasnost autora, iz knjige „Smijehom kroz gramatiku“.

Zabranjeno dalje publikovanje, sva prava zadržava HP media group d.o.o. Trebinje.

Profesor Milorad Telebak, inače rođeni Nevesinjac koji živi i radi u Banjaluci, autor je poznatog TV serijala „Govorimo srpski“, preko 200 radio emisija o srpskom jeziku, osam jezičkih priručnika i blizu hiljadu novinskih tekstova o srpskom jeziku. Posvetio je život obrazovanju i jezičkoj kulturi kod Srba.

Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom Njegoša za doprinos kultivisanju srpskog standardnog jezika i razvoju jezičke kulture naroda. Za jezičke priručnike koje je napisao Telebak je dobio književne nagrade „Sveti Sava“, „Kočićevo pero“ i „Stuplje“.

Gospodin Telebak je prošle godine podržao kampanju HP medija grupe „Oni su najbolji među nama“ čiji je cilj medijska promocija mladih ljudi iz Trebinja i Hercegovine koji se po svojim rezultatima mogu smatrati uzorima svojim vršnjacima, ali i onim nešto starijim od njih.

Telebak je tom prilikom odao priznanje HP medija grupi za ovu inicijativu koja ove godine osim istinskih vrijednosti afirmiše i očuvanje srpskog jezika i književnosti, što je prema riječima poznatog lingviste i jednog od najvećih pregalaca na unaprijeđivanju srpske jezičke kulture za šta je nedavno dobio i priznanje Matice srpske, izuzetno značajno u današnje vrijeme kada su takvi primjeri sve rijeđi.

Ukoliko želite da na zanimljiv, duhovit i jednostavan način riješite svoje jezičke nedoumice, ispravite pravopisne i stilske greške, potražite u knjižarama knjigu „Sa smijehom kroz gramatiku“.