Уз одобрење аутора Милорада Телебака, једног од најпознатијих српских лингвиста, наш портал вам доноси интересантне приче издвојене из његове књиге „Са смијехом кроз граматику“.

Стамбена палатализација

Чули сте, свакако, за палатализацију…А чули сте и за Градишку. Па, како се каже – био сам у Градишки, у Градишци или у Градишкој?…Како хоћете: са палатализацијом или без ње – у Градишки и у Градишци, али не „у Градишкој“.

А шта је правилно: гусци или гуски?…У правом значењу, тј. кад означава животињу, правилно је гусци, нпр. дао је кукуруза гусци, а у пренесеном значењу је без палатализације, нпр.:Откад се ти удвараш оној гуски?

„Дођи сутра!“ – каже бирократа странки, а странка каже:“Не могу сутра, сутра сам у странци.“ Дакле, у својој партији.

Морате знати палатализацију не само ради писмености већ и ради рјешавања стамбеног питања…Није вам јасно?…Објаснићу.

На „збору радних људи“ расправљало се о расподјели станова. Предсједавајући се обраћа самоуправљачима:

-Зар је то правилно, другарице и другови, да наш друг директор станује у двособном стану?

– Није правилно! Није то правилно! – заграјаше шефови сектора и служби уз подршку овеће групе полтрона и додијелише му нови, трособни стан.

За ријеч се јавља књиговођа:

-Је ли то правилно, другови и другарице, да наш шеф рачуноводства има једнособан стан? Он је кад…

-Није правилно! – повикаше благајник, ликвидатор и материјални књиговођа. И додијелише му двособан, бивши директоров стан.

Користи гужву чистачица:

-А је’ л то правилно, другови, да ја с мужом и четверо ђеце ево два’ес’ година трунем у бараки? Ја болесна…

-Није правилно! – подржа је предсједавајући. – Не каже се „у бараки“ него у бараци!

И тако, пошто је чистачица пала на палатализацији, тај стан додијелише књиговођи. Упалила му палтализација.

 

 

Текст преузет, уз сагласност аутора, из књиге „Смијехом кроз граматику“.

Забрањено даље публиковање, сва права задржава HP media group д.о.о. Требиње.

Професор Милорад Телебак, иначе рођени Невесињац који живи и ради у Бањалуци, аутор је познатог ТВ серијала „Говоримо српски“, преко 200 радио емисија о српском језику, осам језичких приручника и близу хиљаду новинских текстова о српском језику. Посветио је живот образовању и језичкој култури код Срба.
Предсједник Републике Српске одликовао га је Орденом Његоша за допринос култивисању српског стандардног језика и развоју језичке културе народа. За језичке приручнике које је написао Телебак је добио књижевне награде „Свети Сава“, „Кочићево перо“ и „Ступље“.
Господин Телебак је прошле године подржао кампању ХП медија групе „Они су најбољи међу нама“ чији је циљ медијска промоција младих људи из Требиња и Херцеговине који се по својим резултатима могу сматрати узорима својим вршњацима, али и оним нешто старијим од њих.
Телебак је том приликом одао признање ХП медија групи за ову иницијативу која ове године осим истинских вриједности афирмише и очување српског језика и књижевности, што је према ријечима познатог лингвисте и једног од највећих прегалаца на унапријеђивању српске језичке културе за шта је недавно добио и признање Матице српске, изузетно значајно у данашње вријеме када су такви примјери све ријеђи.

Уколико желите да на занимљив, духовит и једноставан начин ријешите своје језичке недоумице, исправите правописне и стилске грешке, потражите у књижарама књигу „Са смијехом кроз граматику“.

 

ХП, јануар 2018.