Uz odobrenje autora Milorada Telebaka, jednog od najpoznatijih srpskih lingvista, naš portal vam donosi interesantne priče izdvojene iz njegove knjige „Sa smijehom kroz gramatiku“.

Stambena palatalizacija

Čuli ste, svakako, za palatalizaciju…A čuli ste i za Gradišku. Pa, kako se kaže – bio sam u Gradiški, u Gradišci ili u Gradiškoj?…Kako hoćete: sa palatalizacijom ili bez nje – u Gradiški i u Gradišci, ali ne „u Gradiškoj“.

A šta je pravilno: gusci ili guski?…U pravom značenju, tj. kad označava životinju, pravilno je gusci, npr. dao je kukuruza gusci, a u prenesenom značenju je bez palatalizacije, npr.:Otkad se ti udvaraš onoj guski?

„Dođi sutra!“ – kaže birokrata stranki, a stranka kaže:“Ne mogu sutra, sutra sam u stranci.“ Dakle, u svojoj partiji.

Morate znati palatalizaciju ne samo radi pismenosti već i radi rješavanja stambenog pitanja…Nije vam jasno?…Objasniću.

Na „zboru radnih ljudi“ raspravljalo se o raspodjeli stanova. Predsjedavajući se obraća samoupravljačima:

-Zar je to pravilno, drugarice i drugovi, da naš drug direktor stanuje u dvosobnom stanu?

– Nije pravilno! Nije to pravilno! – zagrajaše šefovi sektora i službi uz podršku oveće grupe poltrona i dodijeliše mu novi, trosobni stan.

Za riječ se javlja knjigovođa:

-Je li to pravilno, drugovi i drugarice, da naš šef računovodstva ima jednosoban stan? On je kad…

-Nije pravilno! – povikaše blagajnik, likvidator i materijalni knjigovođa. I dodijeliše mu dvosoban, bivši direktorov stan.

Koristi gužvu čistačica:

-A je’ l to pravilno, drugovi, da ja s mužom i četvero đece evo dva’es’ godina trunem u baraki? Ja bolesna…

-Nije pravilno! – podrža je predsjedavajući. – Ne kaže se „u baraki“ nego u baraci!

I tako, pošto je čistačica pala na palatalizaciji, taj stan dodijeliše knjigovođi. Upalila mu paltalizacija.

 

 

Tekst preuzet, uz saglasnost autora, iz knjige „Smijehom kroz gramatiku“.

Zabranjeno dalje publikovanje, sva prava zadržava HP media group d.o.o. Trebinje.

Profesor Milorad Telebak, inače rođeni Nevesinjac koji živi i radi u Banjaluci, autor je poznatog TV serijala „Govorimo srpski“, preko 200 radio emisija o srpskom jeziku, osam jezičkih priručnika i blizu hiljadu novinskih tekstova o srpskom jeziku. Posvetio je život obrazovanju i jezičkoj kulturi kod Srba.
Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom Njegoša za doprinos kultivisanju srpskog standardnog jezika i razvoju jezičke kulture naroda. Za jezičke priručnike koje je napisao Telebak je dobio književne nagrade „Sveti Sava“, „Kočićevo pero“ i „Stuplje“.
Gospodin Telebak je prošle godine podržao kampanju HP medija grupe „Oni su najbolji među nama“ čiji je cilj medijska promocija mladih ljudi iz Trebinja i Hercegovine koji se po svojim rezultatima mogu smatrati uzorima svojim vršnjacima, ali i onim nešto starijim od njih.
Telebak je tom prilikom odao priznanje HP medija grupi za ovu inicijativu koja ove godine osim istinskih vrijednosti afirmiše i očuvanje srpskog jezika i književnosti, što je prema riječima poznatog lingviste i jednog od najvećih pregalaca na unaprijeđivanju srpske jezičke kulture za šta je nedavno dobio i priznanje Matice srpske, izuzetno značajno u današnje vrijeme kada su takvi primjeri sve rijeđi.

Ukoliko želite da na zanimljiv, duhovit i jednostavan način riješite svoje jezičke nedoumice, ispravite pravopisne i stilske greške, potražite u knjižarama knjigu „Sa smijehom kroz gramatiku“.

 

HP, januar 2018.