Uz odobrenje autora Milorada Telebaka, jednog od najpoznatijih srpskih lingvista, naš portal vam donosi interesantne priče izdvojene iz njegove knjige „Sa smijehom kroz gramatiku“.

Podstanari u svojoj kući

Kuća je stara slovenska riječ, i danas obična kod Srba, dok je većina Slovena usvojila latinizam dom. Poznata je ”nelogičnost”: Srbi imaju domaćicu u kući, a Hrvati kućanicu u domu! (Ne može se jedan jezik podijeliti ni tako lako, ni tačno.)

U davnoj prošlosti naše kuće su imale okna, koja su ličila na oči (u ruskom je i danas okno), a danas imaju velike prozore – nastale od nestaloga glagola zreti, koji je značio: gledati. I drevnu slovensku riječ izba potisnula je mađarska soba. Na podu ili grčkom patosu imamo njemačke tepihe ili turske ćilime. Začudo, kod nas se nije ”primio” grčki sag.

U našim sobama su francuski ormani i vitrine sa mađarskim fiokama ili njemačkim ladicama. Zidove nam ukrašavaju takođe francuski gobleni. U grčkom krevetu, koji nam je došao preko Turaka, stoji italijanski madrac. Pokrivači su nam: turski jorgan ili ćebe, njemačka deka, a ponegdje i grčki gunj i mađarski guber.

Gradsko grijanje slabo funkcioniše – kažu, nema mazuta. Kako će ga biti kad dolazi čak iz turkmenskog jezika, preko ruskog!?

Ipak, napredujemo: ranije smo imali mađarske salaše, a sada imamo svoj španski ranč! (Mali oglas: PRODAJEM plac. Kupujte zemlju dok je još ima!)

 

Tekst preuzet, uz saglasnost autora, iz knjige „Smijehom kroz gramatiku“.

Zabranjeno dalje publikovanje, sva prava zadržava HP media group d.o.o. Trebinje.

Profesor Milorad Telebak, inače rođeni Nevesinjac koji živi i radi u Banjaluci, autor je poznatog TV serijala „Govorimo srpski“, preko 200 radio emisija o srpskom jeziku, osam jezičkih priručnika i blizu hiljadu novinskih tekstova o srpskom jeziku. Posvetio je život obrazovanju i jezičkoj kulturi kod Srba.
Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom Njegoša za doprinos kultivisanju srpskog standardnog jezika i razvoju jezičke kulture naroda. Za jezičke priručnike koje je napisao Telebak je dobio književne nagrade „Sveti Sava“, „Kočićevo pero“ i „Stuplje“.
Gospodin Telebak je prošle godine podržao kampanju HP medija grupe „Oni su najbolji među nama“ čiji je cilj medijska promocija mladih ljudi iz Trebinja i Hercegovine koji se po svojim rezultatima mogu smatrati uzorima svojim vršnjacima, ali i onim nešto starijim od njih.
Telebak je tom prilikom odao priznanje HP medija grupi za ovu inicijativu koja ove godine osim istinskih vrijednosti afirmiše i očuvanje srpskog jezika i književnosti, što je prema riječima poznatog lingviste i jednog od najvećih pregalaca na unaprijeđivanju srpske jezičke kulture za šta je nedavno dobio i priznanje Matice srpske, izuzetno značajno u današnje vrijeme kada su takvi primjeri sve rijeđi.

Ukoliko želite da na zanimljiv, duhovit i jednostavan način riješite svoje jezičke nedoumice, ispravite pravopisne i stilske greške, potražite u knjižarama knjigu „Sa smijehom kroz gramatiku“.

 

HP, mart 2018.