Uz odobrenje autora Milorada Telebaka, jednog od najpoznatijih srpskih lingvista, naš portal vam donosi interesantne priče izdvojene iz njegove knjige „Sa smijehom kroz gramatiku“.

Oženjene djevojke

Lijepo je kad roditelji ožene sina, kad se njihov sin oženi svojom izabranicom. Takođe i kad se njihova kći uda za svoga izabranika.

Međutim, danas većina mladića umjesto sebe – “ženi djevojke“ (ne znam samo što će djevojkama žene!!!), a i djevojke se sve više “žene za momke“, a sve rjeđe se udaju. Svaki dan čujete, npr. “Milan je oženio Jovanku“, “Jovanka se oženila za Milana“. Ne zna se ni ko se ženi, ni ko se udaje, ni koliko je tu žena! U jeziku je, vidite, stvorena čitava zbrka oko ženjenja i udavanja. (Kad je tako u jeziku, kako li je tek u braku!?)

Zato nemojte “ženiti djevojke“, pustite djevojke da se udaju, a vi se ženite djevojkama. I srećno vam bilo!

… Ako vam neko, u svađi, kaže: “Konju jedan“! ili “Kravo jedna!“ – vi ćete na tu uvredu uzvratiti istom mjerom. Međutim, nema dana da vas neko ne “nazove telefonom“, i po više puta, a vi se zbog toga ne ljutite. Često i sami kažete drugu ili drugarici da vas “nazove telefonom“. I, kad bi oni postupili prema onome kako ste im vi rekli, trebalo bi – kad dignu slušalicu – da kažu: Alo, telefone!… Je li to telefon? – tako bi trebalo, jer glagol nazvati znači imenovati, dati kome ime, ili nadimak.

Pa kako, onda, treba reći? – Jednostavno: srpski. Mi imamo podesan glagol pozvati, pa treba reći pozovi me telefonom ili, kraće, telefoniraj mi.

Tekst preuzet, uz saglasnost autora, iz knjige „Smijehom kroz gramatiku“.

Zabranjeno dalje publikovanje, sva prava zadržava HP media group d.o.o. Trebinje.

Profesor Milorad Telebak, inače rođeni Nevesinjac koji živi i radi u Banjaluci, autor je poznatog TV serijala „Govorimo srpski“, preko 200 radio emisija o srpskom jeziku, osam jezičkih priručnika i blizu hiljadu novinskih tekstova o srpskom jeziku. Posvetio je život obrazovanju i jezičkoj kulturi kod Srba.
Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom Njegoša za doprinos kultivisanju srpskog standardnog jezika i razvoju jezičke kulture naroda. Za jezičke priručnike koje je napisao Telebak je dobio književne nagrade „Sveti Sava“, „Kočićevo pero“ i „Stuplje“.
Gospodin Telebak je prošle godine podržao kampanju HP medija grupe „Oni su najbolji među nama“ čiji je cilj medijska promocija mladih ljudi iz Trebinja i Hercegovine koji se po svojim rezultatima mogu smatrati uzorima svojim vršnjacima, ali i onim nešto starijim od njih.
Telebak je tom prilikom odao priznanje HP medija grupi za ovu inicijativu koja ove godine osim istinskih vrijednosti afirmiše i očuvanje srpskog jezika i književnosti, što je prema riječima poznatog lingviste i jednog od najvećih pregalaca na unaprijeđivanju srpske jezičke kulture za šta je nedavno dobio i priznanje Matice srpske, izuzetno značajno u današnje vrijeme kada su takvi primjeri sve rijeđi.

Ukoliko želite da na zanimljiv, duhovit i jednostavan način riješite svoje jezičke nedoumice, ispravite pravopisne i stilske greške, potražite u knjižarama knjigu „Sa smijehom kroz gramatiku“.