Uz odobrenje autora Milorada Telebaka, jednog od najpoznatijih srpskih lingvista, naš portal vam donosi interesantne priče izdvojene iz njegove knjige „Sa smijehom kroz gramatiku

Objašnjava, ali ne „predava“

Onomad me na ulici zaustavi čovjek:
– Ja se izvinjajem, je l’ vi možda..

– Ja se izvinjavam! – ispravljam ga.

– Dobro. Ja se izvinjavam, je l’ vi, možda, poznavate nekog…

– Da li poznajete! – opet ga ispravljam.

– Do đavola! – naljuti se on. – Ne zna čovjek ni kako da govori s vama!

Zna ako zna da neki glagoli imaju odnos osnova – avati: – avam, npr.: izvinjavati – izvinjavam, objašnjavati – objašnjavam, odobravati – odobravam itd. I tu nema problema.

Međutim, neki glagoli imaju odnos osnova – avati; – ajem, npr. poznavati – poznajem (a ne „poznavam“), prodavati – prodajem (a ne „prodavam“), predavati – predajem (a ne „predavam“) itd. To su glagoli izvedeni od znati i dati: poznavati, izdavati, davati, predavati…

I glagolski prilog sadašnjih ovih glagola ravna se prema prezentu, od koga se i pravi. Prema objašnjavati, objašnjavam imamo i objašnjavajući..., a prema dodavati, dodajem imamo dodajući (a ne „dodavajući“)…

Pravilno je: Prodajući cigarete više je zaradio nego predajući u školi. Tako je pravilno, ali samo gramatički. Jer to nema veze sa životnom pravdom.

Učiteljica – da bi upoznala porodičnu situaciju svojih prvačića – pita ih šta su im roditelji i gdje rade.

Jedan prvačić kaže:

– Oba moja roditelja rade vani.

– O, bravo! A gdje rade?

– Na pijaci. Mama prodaje čarape, a tata cigarete.

***

Tekst preuzet, uz saglasnost autora, iz knjige „Smijehom kroz gramatiku“.

Zabranjeno dalje publikovanje, sva prava zadržava HP media group d.o.o. Trebinje.

Profesor Milorad Telebak, inače rođeni Nevesinjac koji živi i radi u Banjaluci, autor je poznatog TV serijala „Govorimo srpski“, preko 200 radio emisija o srpskom jeziku, osam jezičkih priručnika i blizu hiljadu novinskih tekstova o srpskom jeziku. Posvetio je život obrazovanju i jezičkoj kulturi kod Srba.

Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom Njegoša za doprinos kultivisanju srpskog standardnog jezika i razvoju jezičke kulture naroda. Za jezičke priručnike koje je napisao Telebak je dobio književne nagrade „Sveti Sava“, „Kočićevo pero“ i „Stuplje“.

Gospodin Telebak je prošle godine podržao kampanju HP medija grupe „Oni su najbolji među nama“ čiji je cilj medijska promocija mladih ljudi iz Trebinja i Hercegovine koji se po svojim rezultatima mogu smatrati uzorima svojim vršnjacima, ali i onim nešto starijim od njih.

Telebak je tom prilikom odao priznanje HP medija grupi za ovu inicijativu koja ove godine osim istinskih vrijednosti afirmiše i očuvanje srpskog jezika i književnosti, što je prema riječima poznatog lingviste i jednog od najvećih pregalaca na unaprijeđivanju srpske jezičke kulture za šta je nedavno dobio i priznanje Matice srpske, izuzetno značajno u današnje vrijeme kada su takvi primjeri sve rijeđi.

Ukoliko želite da na zanimljiv, duhovit i jednostavan način riješite svoje jezičke nedoumice, ispravite pravopisne i stilske greške, potražite u knjižarama knjigu „Sa smijehom kroz gramatiku“.

HP, avgust 2018.