Uz odobrenje autora Milorada Telebaka, jednog od najpoznatijih srpskih lingvista, naš portal vam donosi interesantne priče izdvojene iz njegove knjige „Sa smijehom kroz gramatiku“.
Ne „svirajte klavir“!
U kome padežu će biti dopuna uz glagol svirati, zavisi od vrste instrumenta: svira se u frulu, u dvojnice (dopuna u akuzativu), dok klavir, harmonika i gitara traže lokativ. Dakle, svira na klaviru, na harmonici, na gitari (a ne „svira klavir“ itd!). Klavir može da se dira, ali ne može da se svira.
Spomenik je nekome (dopuna u dativu), npr. spomenik Dučiću, spomenik Njegošu, dok je bista nečija, npr. bista Dositeja Obradovića, bista Alekse Šantića (dopuna u genitivu).

U političkom jeziku, a odatle i u jeziku štampe, radija i televizije ukorijenilo se mnogo rekcijski pogrešnih sklopova, kao što su „predsjedavati sjednicom“, umjesto predsjedavati sjednici (lažna analogija prema glagolu rukovoditi – rukoviditi preduzećem); zatim „kontaktirati nekoga“ – umjesto kontaktirati s nekim (jer je kotnakt uvijek s nekim); „dogovoriti nešto“ – umjesto dogovoriti se o nečemu (lažna analogija prema ugovoriti – ugovoriti posao).
Mnogo je zamki koje vrebaju pri upotrebi glagolskih oblika.
Za ilustraciju, ispričaću nezgodu jednog pedagoga, koji je na savjetovanj za nastavnike trebalo da govori o osavremenjavanju nastave… Počeo je ovako „Odmah na početku želim istaket da…“ Na toj se u saqli prolomio smijeh, tako da predavač zbog onoga „istaket“ dugo nije mogao dalje ni „maket“!

***

Tekst preuzet, uz saglasnost autora, iz knjige „Smijehom kroz gramatiku“.

Zabranjeno dalje publikovanje, sva prava zadržava HP media group d.o.o. Trebinje.

Profesor Milorad Telebak, inače rođeni Nevesinjac koji živi i radi u Banjaluci, autor je poznatog TV serijala „Govorimo srpski“, preko 200 radio emisija o srpskom jeziku, osam jezičkih priručnika i blizu hiljadu novinskih tekstova o srpskom jeziku. Posvetio je život obrazovanju i jezičkoj kulturi kod Srba.

Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom Njegoša za doprinos kultivisanju srpskog standardnog jezika i razvoju jezičke kulture naroda. Za jezičke priručnike koje je napisao Telebak je dobio književne nagrade „Sveti Sava“, „Kočićevo pero“ i „Stuplje“.

Gospodin Telebak je prošle godine podržao kampanju HP medija grupe „Oni su najbolji među nama“ čiji je cilj medijska promocija mladih ljudi iz Trebinja i Hercegovine koji se po svojim rezultatima mogu smatrati uzorima svojim vršnjacima, ali i onim nešto starijim od njih.

Telebak je tom prilikom odao priznanje HP medija grupi za ovu inicijativu koja ove godine osim istinskih vrijednosti afirmiše i očuvanje srpskog jezika i književnosti, što je prema riječima poznatog lingviste i jednog od najvećih pregalaca na unaprijeđivanju srpske jezičke kulture za šta je nedavno dobio i priznanje Matice srpske, izuzetno značajno u današnje vrijeme kada su takvi primjeri sve rijeđi.

Ukoliko želite da na zanimljiv, duhovit i jednostavan način riješite svoje jezičke nedoumice, ispravite pravopisne i stilske greške, potražite u knjižarama knjigu „Sa smijehom kroz gramatiku”.

HP, septembar 2018.