Uz odobrenje autora Milorada Telebaka, jednog od najpoznatijih srpskih lingvista, naš portal vam donosi interesantne priče izdvojene iz njegove knjige „Sa smijehom kroz gramatiku“.

Gostionica u skafandru

Treba da očistim odijelo, ali nemam gdje: sve same “čistione“- nigdje čistionice!

Isto tako, čovjek nema gdje da opere auto- nigdje praonice! A od silnih “praona“, ili čak “periona“, čovjek ne može da prođe ulicom, a da ga ne okupaju! Treba znati da je pravilno samo: čitaonica, učionica, gostionica… Srećom, kafići su sasvim zamijenili gostionice; jedna greška manje- nestalo “gostiona“.

(Usput, pročitao sam u jednoj gostionici natpis: “Ako piješ da je zaboraviš, ne zaboravi da platiš!“)

Vjerovatno ste čuli za Psalme starojevrejskog kralja Davida, čuveni su njegovi psalmi. A kako glasi nominativ jednine ove imenice?… Tako je: psalm. A dalje, iz psalma, svi psalmi, više psalama… Ovdje imamo nepostojano a. Sa nepostojanim a je i cilindar, bez cilindra, sa cilindrom; skafandar, bez skafandra, u skafandru… (a ne “cilinder“, bez “cilindera“, niti “skafander“, u “skafanderu“…). Takođe je samo filtar, bez filtra, na filtru, dok se oblici filter, bez filtera, na filteru upotrebljavaju samo u vezi sa cigaretama. A u vezi s tim evo i anegdote:

U trafici gdje obično kupujem cigarete, radi starija žena slabog sluha. Znajući to, govorim joj glasnije nego obično:
-Kutiju šibica!
-Šta se derete! – ljuti se ona. -Ta nisam gluva!… Sa filterom, ili bez filtera?
Električni ili telefonski izolovani vod je samo kabel, iz kabela, na kabelu, a ne “kabal“, “bez kabla“, “kablom“…

Treba da znate te probleme sa nepostojanim a. Nemojte kao jedan učenik koji, na pitanje, zna li šta je nepostojano a, odgovara: “Kako ne znam! Znam, sad ga vidiš, sad ga ne vidiš.“

 

Tekst preuzet, uz saglasnost autora, iz knjige „Smijehom kroz gramatiku“.

Zabranjeno dalje publikovanje, sva prava zadržava HP media group d.o.o. Trebinje.

Profesor Milorad Telebak, inače rođeni Nevesinjac koji živi i radi u Banjaluci, autor je poznatog TV serijala „Govorimo srpski“, preko 200 radio emisija o srpskom jeziku, osam jezičkih priručnika i blizu hiljadu novinskih tekstova o srpskom jeziku. Posvetio je život obrazovanju i jezičkoj kulturi kod Srba.
Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom Njegoša za doprinos kultivisanju srpskog standardnog jezika i razvoju jezičke kulture naroda. Za jezičke priručnike koje je napisao Telebak je dobio književne nagrade „Sveti Sava“, „Kočićevo pero“ i „Stuplje“.
Gospodin Telebak je prošle godine podržao kampanju HP medija grupe „Oni su najbolji među nama“ čiji je cilj medijska promocija mladih ljudi iz Trebinja i Hercegovine koji se po svojim rezultatima mogu smatrati uzorima svojim vršnjacima, ali i onim nešto starijim od njih.
Telebak je tom prilikom odao priznanje HP medija grupi za ovu inicijativu koja ove godine osim istinskih vrijednosti afirmiše i očuvanje srpskog jezika i književnosti, što je prema riječima poznatog lingviste i jednog od najvećih pregalaca na unaprijeđivanju srpske jezičke kulture za šta je nedavno dobio i priznanje Matice srpske, izuzetno značajno u današnje vrijeme kada su takvi primjeri sve rijeđi.

Ukoliko želite da na zanimljiv, duhovit i jednostavan način riješite svoje jezičke nedoumice, ispravite pravopisne i stilske greške, potražite u knjižarama knjigu „Sa smijehom kroz gramatiku“.

 

HP, februar 2018.