Уз одобрење аутора Милорада Телебака, једног од најпознатијих српских лингвиста, наш портал вам доноси интересантне приче издвојене из његове књиге „Са смијехом кроз граматику“.

Гостионица у скафандру

Треба да очистим одијело, али немам гдје: све саме “чистионе“- нигдје чистионице!

Исто тако, човјек нема гдје да опере ауто- нигдје праонице! А од силних “праона“, или чак “периона“, човјек не може да прође улицом, а да га не окупају! Треба знати да је правилно само: читаоница, учионица, гостионица… Срећом, кафићи су сасвим замијенили гостионице; једна грешка мање- нестало “гостиона“.

(Успут, прочитао сам у једној гостионици натпис: “Ако пијеш да је заборавиш, не заборави да платиш!“)

Вјероватно сте чули за Псалме старојеврејског краља Давида, чувени су његови псалми. А како гласи номинатив једнине ове именице?… Тако је: псалм. А даље, из псалма, сви псалми, више псалама… Овдје имамо непостојано а. Са непостојаним а је и цилиндар, без цилиндра, са цилиндром; скафандар, без скафандра, у скафандру… (а не “цилиндер“, без “цилиндера“, нити “скафандер“, у “скафандеру“…). Такође је само филтар, без филтра, на филтру, док се облици филтер, без филтера, на филтеру употребљавају само у вези са цигаретама. А у вези с тим ево и анегдоте:

У трафици гдје обично купујем цигарете, ради старија жена слабог слуха. Знајући то, говорим јој гласније него обично:
-Кутију шибица!
-Шта се дерете! – љути се она. -Та нисам глува!… Са филтером, или без филтера?
Електрични или телефонски изоловани вод је само кабел, из кабела, на кабелу, а не “кабал“, “без кабла“, “каблом“…

Треба да знате те проблеме са непостојаним а. Немојте као један ученик који, на питање, зна ли шта је непостојано а, одговара: “Како не знам! Знам, сад га видиш, сад га не видиш.“

 

Текст преузет, уз сагласност аутора, из књиге „Смијехом кроз граматику“.

Забрањено даље публиковање, сва права задржава HP media group д.о.о. Требиње.

Професор Милорад Телебак, иначе рођени Невесињац који живи и ради у Бањалуци, аутор је познатог ТВ серијала „Говоримо српски“, преко 200 радио емисија о српском језику, осам језичких приручника и близу хиљаду новинских текстова о српском језику. Посветио је живот образовању и језичкој култури код Срба.
Предсједник Републике Српске одликовао га је Орденом Његоша за допринос култивисању српског стандардног језика и развоју језичке културе народа. За језичке приручнике које је написао Телебак је добио књижевне награде „Свети Сава“, „Кочићево перо“ и „Ступље“.
Господин Телебак је прошле године подржао кампању ХП медија групе „Они су најбољи међу нама“ чији је циљ медијска промоција младих људи из Требиња и Херцеговине који се по својим резултатима могу сматрати узорима својим вршњацима, али и оним нешто старијим од њих.
Телебак је том приликом одао признање ХП медија групи за ову иницијативу која ове године осим истинских вриједности афирмише и очување српског језика и књижевности, што је према ријечима познатог лингвисте и једног од највећих прегалаца на унапријеђивању српске језичке културе за шта је недавно добио и признање Матице српске, изузетно значајно у данашње вријеме када су такви примјери све ријеђи.

Уколико желите да на занимљив, духовит и једноставан начин ријешите своје језичке недоумице, исправите правописне и стилске грешке, потражите у књижарама књигу „Са смијехом кроз граматику“.

 

ХП, фебруар 2018.