Uspjeh srpske U20 reprezentacije podstaklo je legendarnog fudbalera Predraga Mijatovića na razmišljanje kakve bi tek rezultate ostvarivali reprezentativci Jugoslavije, da se zemlja nije raspala u krvavom ratu na početku 90-ih. 

Prije nekoliko dana mladi Srbi pokorili su svijet, tačno 28 godina nakon što je to pošlo za nogom generaciji iz Čilea, koju su do zlata vodili Davor Šuker, Zvonimir Boban, Predrag Mijatović, Robert Prosinečki, Robert Jarni…

„Naša prva utakmica bila je protiv domaćina Čilea na stadionu Nacional u Santiagu pred 65 hiljada ljudi“, prisjetio se Mijatović u razgovoru za FIFA-u.

„Igrali smo dobro i ubrzo smo shvatili kako u Čileu možemo pisati istoriju. Zbilja smo bili povezani, igrali smo napadački fudbal, postizali smo puno golova i pritom smo se zabavljali“, dodao je, a prenosi Jutarnji list.

Jugoslavija je takmičenje u grupi A završila kao prvoplasirana momčad s maksimalnih šest bodova. U četvrtfinalu pao je Brazil (2:1), u borbi za finale Mijatović i društvo obrisali su Istočnu Njemačku, a do naslova su došli preko Zapadne Njemačke i to nakon ruleta penala.

„Bio je to moj prvi trofej u karijeri i pamtim sve kao da se juče dogodilo. Bili smo grupa talentovanih, mladih fudbalera koja je briljantno odradila turnir. Ubrzo smo postali profesionalci i dosta nas je igralo u velikim svjetskim klubovima“, rekao je Mijatović, koji se s tugom prisjetio ratnih 90-ih.

„Imali smo sve što je bilo potrebno da postanemo najbolja ekipa na svijetu, ali rat je sve to promijenio. Ekipe s Balkana nisu smjele nastupati na velikim takmičenjima, tako da smo igrali samo prijateljske utakmice od 1992. do 1996. godine. Nije nas bilo četiri godine, a to je bio period u kojem smo bili najbolji. Bilo mi je vrlo teško“, rekao je Mijatović, koji pamti izbacivanje Jugoslavije s Eura 1992. godine.

„Rat je izbio, pojavili su se problemi među nama igračima. Postojala je napetost, osjećali smo pritisak i previše smo vremena potrošili na razgovore o nečemu što nije imalo veze s nogometom. Na kraju, nismo išli na Euro“.

Mijatović je uvjeren kako je Jugoslavija mogla pokoriti svijet.

„Pogledajte, recimo, SP u Francuskoj 1998. godine. Hrvatska je došla do polufinala, a Jugoslavija je zaustavljena u drugom krugu. Imali smo sjajne nogometaše, kao što i danas imate sjajne fudbalere iz bivše države. Edin Džeko, Stevan Jovetić, Miralem Pjanić, Darijo Srna, Luka Modrić, Ivan Rakitić… bila bi to strašna ekipa“, zaključio je Mijatović.

 

Izvor: Nezavisne novine