Po mnogima najveći biser trebinjske fudbalske škole Mijat Gaćinović ponovo živi godinu iz snova.

Nakon što je postao šampion Evrope sa U17 selekcijom Srbije prije dvije godine u Litvaniji, sada je postao prvak svijeta sa omladinskom ekipom. Komplimente na njegov račun nije štedio selektor „orlića“ Veljko Paunović, a on je samo uzvratio.

 

 

– Paunović je sjajan trener i čovjek. Koji god problem imamo, obratimo se selektoru i izađe nam u susret. Posebno je odličan motivator i stručnjak, tako da velike zasluge za uspjeh idu upravo njemu. Kada pobijedimo utakmicu, kritikuje nas da igramo još bolje, a kada izgubimo, on je tu da podigne ekipu na pravi način. Za tri godine izgubili smo samo jednu utakmicu i to na startu SP protiv Urugvaja, što dovoljno pokazuje koliko smo uigrani – izjavio je Gaćinović.

Mladi Trebinjac istakao je veliku sistematičnost u radu stručnog štaba selekcije Srbije.

– Za nas i za selektora svi su isti, nema izdvajanja, i tako je postavljeno od prvog dana, a ko se izdvajao, nije bio pozivan u reprezentaciju. U svakom momentu znalo se ko šta radi na terenu i to su svi poštovali. Od selektora smo pred utakmicu dobijali sve servirano na tacni. Imali smo analizu svakog protivnika i svakog igrača posebno, tako da je to trebalo samo na terenu da ispoštujemo i sada se vidi da rezultat nije izostao – kazao je Gaćinović.

Zbog toga i ne čudi što kaže da cijela reprezentacija funkcioniše kao jedna velika porodica.

– Svi se družimo. S obzirom na to da živim u Novom Sadu, najviše vremena provodim sa Srđanom Babićem i sa braćom Milinković Savić. Sa Stanišom Mandićem, koji je sa mnom posjetio Trebinje, najduže se poznajem i izdvojio bih ga kao najboljeg prijatelja koji mi je poput brata – dodao je Gaćinović.

Poseban ponos za njega su roditelji Vladimir i Zagorka koji svaki njegov uspjeh proslavljaju kao svoj, a smatra da su njihove zasluge velike u svakom njegovom uspjehu. Zbog njih najviše i voli da dođe u Trebinje. Poseban dio priče bio je doček koji mu je u petak priređen na Trgu slobode. Vladimir je čak stigao iz Litvanije i nije krio oduševljenje.

– Ostali smo bez teksta Staniša Mandić i ja. Hvala mom rodnom gradu. Hvala i svim Hercegovcima i građanima Republike Srpske. Vjerujte da smo tokom Svjetskog prvenstva na Novom Zelandu osjećali veliku podršku našeg naroda. U ime naše generacije mogu da najavim i nove radosti – istakao je Gaćinović.

Nastavak karijere

Gaćinović nije htio da kaže gdje će nastaviti karijeru, ali je poznato da se za njega interesuje mnogo klubova. Odavno je aktuelna priča o odlasku u slavnu Benfiku, a istina je da se za njega interesuju neki španski i engleski ligaši. Njegova želja je da ode u Njemačku, Holandiju, Francusku gdje bi konstantno igrao. Na pitanje o eventualnom odlasku u Crvenu zvezdu, samo se nasmiješio.

Izvor: Glas Srpske