Nastavlja se nestabilno vrijeme. Po visininama, naime, već danima kruži vlažan vazduh. Danas će kao i prethodnih dana biti kiše, i pljuskova.

Dobra vijest je da će bura slabiti i danas okrenuti na zapadni ili jugozapadni vjetar, a u drugom dijelu dana na sjeverozapadnjak. Temperature će i dalje biti nešto niže nego što je to uobičajeno za ovo doba godine, samo dan prije klimatološkog početka ljeta, 1. juna, kako će se nad našim područjem zadržavati i dalje hladan vazduh, prognozira meteorologinja N1 Televizije Tea Blažević.

Kada stiže toplije, ljetno vrijeme?

„Ljetnije“ bi mogle biti prilike tek krajem iduće sedmice. Naime, od 5. juna izgledan je dotok toplijeg zraka s područja sjeverne Afrike, ali situacija je još podložna promjeni, tako da ćemo morati pričekati s preciznijom prognozom.

Poneki pljusak s grmljavinom na jugu će biti još i danas, a do ponedjeljka će na Jadranu biti djelimično sunčano i uglavnom suvo. U utorak pretežno sunčano. I dalje valja računati na slabu i umjerenu buru, te sjeverni i sjeverozapadni vjetar, koji ponegdje mogu biti i jači. Temperatura u blagom porastu.

„U unutrašnjosti će veći dio zadnjeg majskog dana biti suv, a krajem dana i u ponedjeljak oblačnije i nestabilnije, povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova. U utorak se njihova vjerovatnost smanjuje i biće više sunca. I dalje slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar te razmjerno svježe“, prognozirao je Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a Hrvatske.

Kakvo će biti ljeto?

Nakon što je AccuWeather objavio veliku prognozu za ljeto, juče su to učinili i meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Prema dostupnom prognostičkom materijalu, i ovo će ljeto biti toplije od višegodišnjeg prosjeka (1981. – 2010.) uz veliku vjerovatnost ostvarenja prognoze. Pritom je u sva tri ljetna mjeseca izgledno iznadprosječno toplo, a pozitivno odstupanje od prosjeka moglo bi biti izraženije na kopnu nego na moru.

 

HP / 6yka.com