Grupa medicinskih sestara iz Srbije posjetila je juče Novu bolnicu u Nevesinju  sa ciljem razmjene iskustava i unapređenja zdravstvene njege i sestrinstva u regionu.  Posjeta je organizovana na inicijativu  naše zemljakinje Sandre Knežević Avram koja  u beogradskom Insitutu za majku i dijete  predano i odgovorno obavlja sestrinsku profesiju.

 

 

Direktor nevesinjske Bolnice Velibor Milivojević  rekao je da su reakcije pacijenata koji su liječeni u ovoj zdravstvenoj ustanovi pozitivne, a da velike zasluge za to, pored ljekara, imaju i medicinske sestre. Susret sa zdravstvenim radnicama iz Srbije ocijenio je kao  dragocjenu razmjenu informacija koja može pomoći za unapređenje bolničke njege.

Glavna sestra Insituta za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta Srbije  Olivera Milanović  za nevesinjsku bolnicu  je rekla da je na svjetskom nivou. Naglasila je da danas u svjetskim zdravstvenim sistemima 70 odsto usluga daje medicinska sestra što dovoljno ukazuje da se ovoj profesiju treba obratiti posebna pažnja.   Pozvala je kolegice iz Nevesinja da dođu u uzvratnu posjetu beogradskom Institutu.

Predsjednica Udruženja medicinskih sestara-tehničara intenzivnih njega, anestezije i reanimacije Republike Srbije Gordana Dragošev kaže da je srećna što je bolnica u Nevesinju dostigla ovaj nivo zdravstvenih usluga.

– Ljubaznost osoblja i čistoća je nešto što se odmah primjećuje u ovoj ustanovi – istakla je Dragošev. Govoreći o asocijaciji koju zastupa naglasila je da je sestrinstvo profesija koja traži predanost i stručnost, a sa druge strane ovaj poziv je slabo plaćen i statusno nije na visokom zakonskom nivou.

Predsjednica Radne grupe za izradu nacionalne strategije sestrinstva i babištva  Srbije Ljiljana Micković smatra da ovakve posjete i druženja mogu unaprijediti struku sa kojom se bave.

– Pratimo pozitivna iskustva zemalja u regionu vezana za profesiju sestrinstva i želimo da to prenesemo u zakonske okvire Republike Srbije – istakla je Micković koja je i glavna sestra Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu.

Medicinske sestre iz Srbije u pratnji  kolegica iz Nevesinja obišle su odjeljenja Nove bolnice iskažavši još jednom impresije uslovima koje omogućava ovo moderno zdanje.

Izvor: Radio Nevesinje