Za dobro raspoloženje i razbibrigu recept ima osamdesetdvogodišnja Olga Ćuk iz sela Viličani u Popovom polju, kod Trebinja. Od različitih planinskih ljekovitih trava spravlja pića, za koja kaže da su i za starije i za mlađe.

„Babin štand“, koji se nalazi na putu Trebinje-Mostar, redovno posjećuju poznati domaći političari i ljekari, a ne zaobilaze ga ni putnici namjernici iz drugih zemalja, pa je „Babina medna travarica“ postala veoma poznat napitak.

Da je ovaj proizvod tražen i među mladima govori podatak kako se može naručiti i u pojedinim trebinjskim kafićima.

„Popijte slobodno, koliko god možete. Od ove glava ne boli, biće vam bolje u stomaku, a i partneri će vas više voljeti“, riječi su koje baka Olga često upućuje namjernicima koji svrate da popiju koju čašicu i ponesu za put.

Ova dobrodušna starica, bistrog uma i široke ruke kaže da je recept za pravljenje medne rakije naslijedila od svekrve, ističući da se pravi od više trava – kadulje , vrijeska, hajdučke trave, majčine dušice i konjogriza.

Ipak, ono što nikome ne otkriva jeste jedna trava bez koje, kaže, rakija ne bi bila tako dobra i ljekovita.

Trave bere u planini, a najviše joj pomaže snaha.

„Ona mi je najbolja. I od sina je bolja. Samo sam njoj rekla recept, jer imam povjerenja da će čuvati našu tajnu“, kaže baka Olga za Srnu dok ispija drugu poveću čašicu medne travarice.

Baka objašnjava da je to lijek za sve bolesti, posebno za stomačne tegobe.

„Ne gledam koje je doba dana ili noći. Uvijek imam flašu pored kreveta i samo nagnem, pa koliko uđe u grlo! Poslije toga spavam kao beba. Fala Bogu, zdravlje me dobro služi“, kaže baka Olga.

Na stalažama „Babinog štanda“ nalaze se uredno složeni svi proizvodi. Pored „Babine medne travarice“ su loza, medovača, rakija od smokve, med, med sa smokvama…

Da baka ne bi sjedila vani i čekala kupce kada je hladno, sinovi su joj postavili kamere, tako da iz tople sobe može posmatrati ko prilazi štandu.

Kod bake Olge niko nije kupio nijedan od njenih proizvoda, a da se prije toga nije dobro ugostio, popio koji čašicu više i otvorio dušu ovoj starici.

„Ni ja ne zaostajem u piću. Tokom razgovora od mnogih saznam šta ih muči, tako da im lakše mogu odrediti terapiju i propisati adekvatnu rakiju. Onaj ko je jednom došao vratio se ponovo“, poručuje baka Olga.

 

 

 

 

Izvor: See Srpska