U današnje vrijeme u našoj državi mnogim bolesnim je potrebna humanitarna pomoć, jer zbog zdravstvenog i materijalnog stanja nisu u mogućnosti da se bore sa izazovima koje je život stavio pred njih.

 

Devetnaestogodišnjeg Trebinjca Marka Spaića danas zatičemo u Dučićevoj ulici uz novopostavljeni štand sa suvenirima. Marko od rođenja boluje od hemofilije, a zbog neadekvatnog liječenja uzrokovanog materijalnom oskudicom bolest se dodatno zakomplikovala pa zbog podliva koljena Marko hoda uz pomoć štaka. Za liječenje i operaciju u Sloveniji potrebno mu je 100.000 evra.

Sugrađani su već prikupljali pomoć, ali nije sakupljeno dovoljno novca pa je akcija nastavljena. U mjesecu avgustu otvoren je i humanitarni broj 1432 (za korisnike M:tel mobilne telefonije) kojim donirate 1 KM za liječenje ovog skromnog i hrabrog mladića. Što je zanimljivo, ni sam Marko ne sjedi skrštenih ruku. Sam izrađuje suvenire, a sada je uz saglasnost gradske administracije dobio mogućnost i da ih prodaje na trebinjskom korzou – u blizini stogodišnjih platana.

“ Zadovoljan sam prodajom, ide pomalo. I narednih dana ću biti tu pa se nadam i boljoj prodaji „, govori nam Marko uz konstataciju da je iznos za liječenje izuzetno veliki i da nije lako skupiti toliki novac.

O skromnosti i ljudskosti ovog mladića govori i činjenica da, iako smo svjesni jasno istaknute (vrlo povoljne!) cijene njegovog suvenira, žarko želi da nam vrati kusur koji smo sa namjerom namjenili njemu.

Ovakvi primjeri govore o ljudskom dostojanstvu i u teškim životnim trenucima, ali i pozivaju sve nas koji imamo iole mogućnosti (za Markove suvenire imamo svi!) da pomognemo ovome mladiću da dostojanstveno nastavi borbu sa svojom bolešću, nadamo se do potpunog ozdravljenja.

 

 

B.S. Hercegovina Promo, avgust 2015.