Ako želite da imate zdrav i miran san, smanjite tjelesnu težinu. Ukoliko biste se oslobodili viška kilograma, mogli biste kvalitetnije da spavate.

 
Gojazni ste, muče vas košmarni snovi i nesanica? Ako želite da imate zdrav i miran san, smanjite tjelesnu težinu! Ukoliko biste se oslobodili viška kilograma, mogli biste kvalitetnije da spavate, pokazala je studija prezentovana Američkoj zdravstvenoj asocijaciji, a sprovedena na Univerzitetu Pensilvanija.

Istraživači su zaključili da gubitak telesne težine u značajnoj mjeri utiče na san, bez obzira na to da li je do mršavljenja došlo dijetom ili vježbanjem.

Problem su pravile masne naslage, pa je bilo važno da se one uklone. U eksperiment je uključeno 77 pacijenata koji su praćeni pola godine.

Svi učesnici su bili gojazni ili malo iznad poželjne telesne težine, svi su patili od nesanice, nemirnog sna ili košmara. U prvoj grupi su bili oni koji su podvrgnuti i promeni režima ishrane i vežbanju, dok su u drugoj dobrovoljci stavljeni samo na dijetu.

Ispitanici su poslije šest mjeseci, bez obzira na to u kom „taboru“ su bili, izgubili oko 17 kilograma, što se značajno odrazilo na poboljšanje kvaliteta sna. Nesanica je potpuno nestala, a burni snovi su postali rijetkost.

Izvor: RTRS