Manaus je najveći grad u amazonskom dijelu Brazila i glavni grad države Amazonas, a nalazi se na rijeci Rio Negro i glavna je luka u regiji za ekstenzivni riječni saobraćaj kao i glavna tačka za dolazak turista u posjetu Amazonu.

Osnovan je 1669. godine u ogromnom kompleksu šuma i rijeka zapadnog bazena Amazona. Vjerovatno će svako ko se zaputi u ovaj grad biti prilično iznenađen kada se nakon beskrajnog leta iznad zelenila prašume nađe u modernom gradu prepunom nebodera.

Grad ima svoju katedralu, operu, zoološke i botaničke vrtove, eko-park, regionalni i muzej domorodačkih naroda.

Početkom 20. vijeka postao je veoma bogat zbog izvoza gume ali i najvažniji kulturni centar sjevernog Brazila.

Kuća Opere „Teatro Amazonas“ je kopija pariske operske kuće i dominira svojom okolinom, a osim kulturnih i istorijskim znamenitosti brojne agencije nude i istraživanje prašume. Većina obilazaka vodi na jezero Mamori, a tu je i jezero Juma koje je prirodni rezervat.

Najveća atrakcija Manausa je ušće rijeka Rio Negro i Solimoes koje je jedinstveno po tome što se crno obojena voda Rio Negro rijeke cijelih devet kilometara ne miješa sa smeđom vodom Solimoes rijeke. Ove dvije vode skladno teku jedna uz drugu. Najpoznatija plaža je Ponta Negra poznata po burnom noćnom životu, a pijesak na njenoj obali daje izuzetno neobičan kontrast tamnoj vodi Rio Negro rijeke.

Sušna sezona u Manausu je vrlo teško podnošljiva zbog temperatura koje se kreću oko 40 stepeni Celzijusa i visoke vlažnosti vazduha. Tada nestanu mnogi vodeni kanali i manje rijeke. U kišnoj sezoni kiša pada skoro svakodnevno od januara do jula, najbolje vrijeme za posjetu Manausu je između maja i avgusta.

Kišna sezona

Plaže u Manausu su za turiste otvorene samo u dijelu godine kada je nivo rijeke niži, jer u kišnoj sezoni od avgusta do decembra nivo vode doseže i do 20 metara. Najveći nivo vode je u maju i junu, kada se voda izlije po okolnoj šumi i tada se formiraju brojna manja jezerca, rječice i kanali po prašumi.

Među popularnim plažama se nalaze i Tupe koja je udaljena 34 kilometra od Manausa i mjesečeva plaža na rijeci Negro koja je oblikovana kao polumjesec, a udaljena je 23 kilometra od Manausa.

Izvor: Glas Srpske