Povodom Pokrova presvete Bogorodice, krsne slave srednjovjekovnog manastira Duži kod Trebinja, umirovljeni vladika Atanasije služio je svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi ovog manastirskog kompleksa uz sasluženje brojnog sveštenstva.

Podsjećajući na čuda Majke Božje, kojoj je i posvećen ovaj manastir, vladika Atanasije je istakao da se zbog tih Božjih čuda vjerni narod, ne samo Duži, okolnih sela i Trebinja i okoline, sabira u ovom drevnom manastiru.

Naglasio je da je u njemu svojevremeno čudom Božjim, nakon 16 godina bolovanja, izliječen mještanin Sava Kuštrov, ali da su i danas poznata čudotvorna dejstva manastira u kome se čuva djelić moštiju svetog Nektarija Eginskog, koji štiti bolesne.

„Sva čuda koja se i danas dešavaju, i ovdje u ovom manastiru, i u kosovskometohijskim, crnogorskim, makedonskim, srpskim manastirima, dešavaju se zahvaljujući Majci Božjoj, koja štiti i vjerni narod i njegove bogomolje“, istakao je vladika Atanasije.

On je kritikovao skrnavljenje manastira Visoki Dečani, na kome su posljednjih dana „islamski fundamentalisti ispisivali svoje prijeteće parole“, napominjući da se iste stvari rade i u Mekedoniji, u Kumanovu, gdje su istinski pravoslavni Srbi.

„Ipak, i na Kosovu i Metohiji, kao i u Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i ovdje, sve svetinje i narod štiti Majka Božja, koja ima veliku ljubav i milost za sve nas i koja nas nadahnjuje“, rekao je vladika Atanasije i istakao da ga je naročito obradovala pjesma Matije Bećkovića u kojoj hvali Majku Božju.

  Izvor: Nezavisne novine