Jesen je i zvanično stigla na naše prostore. Za mnoge to podrazumijeva skoro šest depresivnih mjeseci koje treba preživjeti i dočekati da ponovo grane ono pravo, a ne zubato sunce i ponovo bude toplo. Zato vam donosimo pet savjeta za bolje raspoloženje!

Da li kiša, vjetar i sve hladnije vrijeme i u vama bude potištenost i manjak volje za bilo čim? Ne brinite se, s vama je sve u redu. Normalno je da vas početak jeseni malkice uspori i rastuži.

Ipak, ako se malkice potrudite, možete lako da povratite osmjeh na lice i poboljšate raspoloženje. Evo i kako:

Dnevna svjetlost

Čak i kad je napolju tmurno, dobro bi bilo da svakog dana između 11 i 15 časova izađete u kraću šetnju. Dvadesetak minuta na dnevnoj svjetlosti i svježem vazduhu, biće dovoljno da se vaš organizam napoji vitaminom D, ali i reguliše lučenje melatonina, hormona spavanja. Takođe, pod uticajem sunčevih zraka (koji prodiru čak i kroz najgušće oblake), naše tijelo luči hormon sreće, endorfin.

Kretanje

Za jesenju depresiju pravi je lijek – fizička aktivnost. Ne mora to da bude ništa naporno. Dovoljna će biti i kraća šetnja.

Ishrana

Na jesenjoj trpezi trebalo bi da se nađu orasi, lješnici, jabuke, banane, mahunarke, tjestenina, riba, maslinovo ulje. Poznato je da sve ove namirnice podižu raspoloženje. Naravno, ne zaboravite ni činjenicu da, iako se manje znojite, morate da unosite barem tri litre vode i drugih tečnosti.

Svjež vazduh

Pokušajte da barem jednom nedeljno pobjegnete negdje u prirodu, van gradske vreve, gdje ćete, barem nekoliko sati moći da udišete čist vazduh.

Prijatelji

Jednostavno je. Razgovor s ljudima pomaže u tjeranju negativnih misli. Izađite s društvom s vremena na vrijeme, a kod kuće ne izbjegavajte komunikaciju sa članovima svoje porodice.

Izvor: Telegraf