Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske isplatilo je danas 505.481 KM na ime naknada za rođenje trećeg i četvrtog djeteta.

 

Ova sredstva isplaćuju se kroz projekat “Fond treće i četvrto dijete”.

“Svim majkama koje rode treće, odnosno četvrto dijete, Ministarstvo porodice, omladine i sporta, preko Javnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske, isplaćuje jednokratnu novčanu pomoć od 600 KM za treće i 450 KM za četvrto dijete”, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ova vijest je došla samo dan nakon što su majke troje i više djece najavile da će sutra, 19. januara u 13 časova, izaći na mirni protest u centru Banjaluke jer im skoro godinu dana nije uplaćena ni marka iz Fonda za treće i četvrto dijete!

One su ogorčene na odnos vlasti u RS prema natalitetnoj politici, te ističu da osim kašnjenja u isplati, postoji i niz drugih problema s kojima se suočavaju i na koje žele da upozore javnost.

Majka četvoro djece Vedrana Čamdžić rekla je za Press da je okupljanje organizovano ispred banjalučkog parka “Petar Kočić”, odakle će krenuti u protestnu šetnju. Ona je naglasila i da još nemaju okvirnih podataka koliko žena će im se pridružiti, a dodala je i da sve one koje nisu u mogućnosti da dođu u Banjaluku, u svom gradu organizuju slične skupove, jer porodilje širom Srpske dijele iste probleme.

Pravo na doplatak

– Osnovni povod jeste to što od 15. marta prošle godine nijednoj majki koja je rodila treće ili četvrto dijete nije isplaćena ni marka. To je skandalozno i sramotno, posebno ako imamo u vidu šokantne podatke o bijeloj kugi i malom broju poroda u RS. Osim što zahtijevamo hitne isplate iz Fonda za treće i četvrto dijete, želimo da upozorimo i na problematiku u vezi s dječjim doplatkom. Smatramo da svako dijete treba imati pravo na doplatak, kao i da iznos mora biti veći. Trenutno se ova naknada daje samo za troje djece, tako da, ako ih ima petnaestoro u porodici, samo troje dobija doplatak – objasnila je Čamdžićeva.

Ona je naglasila da bi nadležni trebalo da se angažuju na zapošljavanju majki, da treba ukinuti plaćanje osnovnih lijekova za djecu, poreze i takse za višečlane porodice koje žele da pokrenu sopstveni biznis ili naprave stambeni objekat, treba i omogućiti povoljnije uslove za kreditiranje, smanjiti PDV na dječju hranu i opremu i slično.

– Ne želimo da nam daju milostinju i da višečlane porodice posmatraju kao socijalne slučajeve, nego da nas podrže, uvažavaju i poštuju zakonske obaveze – istakla je Čamdžićeva.

Doživotna naknada

U Crnoj Gori su ove godine na snagu stupile izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti koje su obradovale oko 5.000 žena. Majke troje i više djece u ovoj zemlji primaće doživotnu mjesečnu naknadu. Majke u RS upravo ovaj primjer ističu kao pokazatelj podrške zemlje natalitetnoj politici.

– Često se izruguju Crnoj Gori da je mala i korumpirana zemlja, a pogledajte koliko su učinili za svoje porodilje. Kod nas nisu u stanju da isplate ni minimalna sredstva – kaže jedna od nezadovljnih majki koja će u utorak izaći na proteste.

Izvor: etrafika.net/Srna