U trebinjskom porodilištu prva beba ove godine rođena je tek na Božić, 7. januara. U prošloj godini rođeno je 355-oro djece što je najmanji broj otkako postoji porodilište. Majki koje rađaju više od dvoje djece sve je manje, mada ima izuzetaka. Jedan od njih je i Marina Popovac koja je rodila šesto dijete.

 

Svoju djecu sa suprugom odgaja u selu Ljubomir, udaljenom od Trebinja 25 kilometara. Ni Marina ni njen suprug Dragan nisu zaposleni. Pomoć ne traže, ali bi im mnogo značilo kada bi se otac porodice zaposlio. Bilo bi im lakše, kažu, obezbjediti djeci najpotrebnije.

U trebinjskom porodilištu, gdje je Marina čest gost, zovu je „majka hrabrost“. Prvo dijete, kćerku Nikolinu, rodila je 2007. godine. Potom su se rađali Nikola, Đorđe, Pavle, Simo. Sada je rođen još jedan dječak. Razmišljaju o imenu Krsto, pošto je rođen na Krstovdan. Nikolina pohađa drugi, a Nikola prvi razred. U školu idu u selu Ljubomir, gdje i žive.

„Djeca su najveće bogatstvo“, ističe hercegovačka „majka hrabrost“ za RTRS.

Popovac 2

Otac Dragan je 12 godina radio u trebinjskom Agrokopu, koji je otišao u stečaj a on ostao bez posla. Porodica bi voljela da Dragan dobije stalno zaposlenje, jer bi tada imali finansijsku stabilnost. Žive na selu baveći se stočarstvom i poljoprivredom. Nedostaje im potrebna mehanizacija, ali nekako se snalaze.

„Da je lako, nije lako, ali borimo se nekako“, kroz osmjeh govori Dragan za RTRS i dodaje da su za njega djeca najveće bogatstvo.

Popovac 3

Mali Popovci, kako to u Hercegovini obično kažu „jedno drugom do uva“, nasmješeni i gostoprimljivi. U njihovom domu nema luksuza, koji se može vidjeti u gradskim domovima, ali ono što u njihovom domu ima najviše jesu dječija graja, osmjesi i toplina koju šire prema svima koji im se nađu u blizini.

Zaposleni u trebinjskoj bolnici od svake plate u poseban fond izdvajaju po 1 kovertibilnu marku, a ovaj mjesec će sredstva biti uplaćena porodici Popovac rekla je dr Ljiljana Buha.

„Nije mnogo, ali je od srca“, dodala je dr Buha.

 

Cijeli prilog iz centralnog dnevnika RTRS pogledajte na linku OVDJE